A Deustche Bank részvényei több, mint 3 százalékot emelkedtek, a Credit Suisséi viszont mérsékelten, fél százalék körüli mértékben estek a hírre, amely szerint a két banknak az amerikai Igazságügyi Miniszteriummal történt megállapodás alapján összesen 12 milliárd dollárnyi bírságot kell fizetnie a válságot megelőzően eladott jelzálogfedezetű termékeikkel kapcsolatban.

A Credit Suisse 2,48 milliárd dollárt fizet, mivel félrevezette a befektetőket a nekik eladott jelzálogfedezetű értékpapírokkal kapcsolatban, s további 2,8 milliárd dollárt öt év alatt, hogy ellensúlyozza az ügyfeleknek okozott károkat - írja a Reuters. A bank közleménye szerint az ügyre már korábban is megképzett céltartalékon felül további 2 milliárd dollárt különítenek el, ez a negyedik negyedéves eredményeit fogja terhelni.

A végső megállapodás nagyjából összhangban van a korábbi értesülésekkel, amelykben 5 és 7 milliárd dollár közötti összeg szerepelt.

A Deutsche Banknak hasonló okok miatt 7,2 milliárd dolláros büntetést kell fizetnie. Bár októberben 5,4 milliárd dolláros bírságról jelentek meg hírek, a mostani összeg ennél némileg magasabb, de a megállapodás még így is kedvezőnek mondható - írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői. A büntetés időbeni kifizetésének módja is pozitív, mert 4,1 milliárd dollárt kell a banknak ügyfélkártérítésekre kifizetniük, de ezt öt évre elosztva kell megtenniük. A maradék 3,1 milliárd dollár a bírság összege, ebből a mostani negyedévben 1,17 milliárdos adózás előtti költséget kell elszámolniuk.

A bírság azt is jelenti, hogy a Deutsche Bank tőkemegfelelése nem fog drasztikusan romlani, a bank nem szorul várhatóan tőkeemelésre és ebben az esetben a hibrid instrumentumnak számító úgynevezett CoCo kötvények sem konvertálódnának részvénnyé, így pedig elkerülhető lenne a részvények hígulása is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!