A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból - előzetes bejelentés nélküli, összehangolt helyszíni ellenőrzéseket is magába foglaló - piacfelügyeleti eljárást folytatott az egyesült királysági székhelyű, ám korábban budapesti irodával rendelkező Goldstein Limited tevékenységének áttekintésére.

A vizsgálat szerint a társaság a vele kapcsolatba kerülő több tucat - jellemzően magyar magánszemély - ügyfelének olyan befektetési lehetőséget ajánlott, amely kapcsán - általában két év lekötési idő elteltével - az átvett ügyfélpénzek visszafizetését, továbbá jellemzően 90 naponként esedékes, irreális "hozamot" ígért.

Az ígéret szerint "banki, biztosítói értékpapírokba, garantált kötvényekbe, illetve ingatlanokba, nyersanyagokba, üzletrészekbe" fektette ügyfelei pénzét, tevékenységét "angliai bizalmi vagyonkezelésként", "speciális zárt, meghívásos vagyonkezelési formaként" bemutatva. Az MNB nyilvántartásai alapján azonban a társaság pénzügyi tevékenységre jogosító jegybanki engedéllyel vagy bejelentéssel nem rendelkezik, így ilyet Magyarországon nem végezhet.

A jegybank megállapítása szerint a társaság valójában üzletszerűen betét vagy más visszafizetendő pénzeszköz gyűjtésére vonatkozó jogosulatlan tevékenységet végzett. A vele kapcsolatba került befektetők közel félmilliárd forintnyi összeget adtak át, de a társaság az ügyfelei pénzét sehová sem fektette be.

A Goldtsein Limited korábbi vezető tisztségviselője Gy. Zoltán, illetve M. E. Mária érdemben közreműködött az engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységében, ők jártak el a befektetők és a társaság közötti szerződéskötéseknél, ajánlották annak tevékenységét, végezték a befektetőkkel történő kapcsolattartást és a szerződésekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtását, a társaság nevében történő hozamok visszafizetését. Kizárólagos rendelkezési joguk volt a társaság bankszámlái felett, melyekről több száz millió forintnyi összeget vettek fel.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában 150 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a társaságot, s véglegesen megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását. Emellett 25-25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaság engedély nélküli pénzügyi tevékenységének végzésében érdemben közreműködő két magánszemélyre is. A jegybank emellett már eljárása során jogosulatlan pénzügyi tevékenység és különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett.

Korábban az MNB ügyfélvédelmi okokból már piacfelügyeleti eljárása során, 2019 májusában ideiglenes intézkedésként megtiltotta a társaság tevékenységének folytatását és közzétette a cég nevét honlapja ügyfeleknek szóló Figyelmeztetések menüpontjában. Az MNB emellett eljárása alatt végzésében 1 millió forint eljárási bírságot szabott ki M. E. Máriára tanúvallomásának jogosulatlan megtagadása, s így a piacfelügyeleti eljárás akadályozására irányuló magatartás miatt. Az átvett pénzeszközöket a társaság a piacfelügyeleti bírságtól függetlenül köteles visszafizetni. Javasolt, hogy az esetleges károsult befektetők mielőbb jelentkezzenek a rendőrségen - olvasható az MNB közleményében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!