Gigadugó alakult ki ott, ahol még sosem volt

Elképesztő dugó kezd kialakulni a Mexikói-öböl amerikai partjainál. Akkorák ugyanis az amerikai olajkészletek, hogy az olajszállító hajók sorban állnak, az árujukra pedig nincs vevő. Hasonló jelenséggel lehet már találkozni a világ több pontján is.
Napi.hu, 2015. november 23. hétfő, 18:11
Fotó: MTI/EPA

Dugó alakult ki a Mexikói-öböl amerikai partjainál a teli olajszállító hajókból, amelyek nem tudják hova kiüríteni az általuk szállított nyersolajat - írja a CNNMoney. Az már eddig is ismert volt, hogy a rekord közeli amerikai kitermelés és az OPEC országok szintén rekord közeli kitermelése miatt hatalmasat zuhant az olaj árfolyama az elmúlt egy év folyamán. A hatalmas kitermelési felesleg egyik jele, hogy több olyan helyen is feltorlódtak az olajszállító hajók, ahol rendszerint megszabadulnak az általuk szállított nyersolajtól - írja a portál, egyszerűen azért, mert nincs hova tenniük az olajat.

Az úgynevezett "úszó olajkészletek" mennyisége globálisan a múlt hét folyamán a normális mennyiség háromszorosára emelkedett a Clipperdata, az olajszállító hajók adatait nyomon követő cég szerint. Ez egy szuperdugó a tankereknél - mondta a Matt Smith, a Clipperdata árupiaci elemzőrészlegének vezetője.

Smith egyébként az első torlódásokra a tankereknél nem is az Egyesült Államok, hanem Szingapúr partjainál lett figyelmes. Ez önmagában is intő jel volt, hiszen Ázsia felelős a globális olajfogyasztás harmadáért. A szállítmányokra egyszerűen nem volt vevő - mondta Smith.

Ezután a Clipperdata hasonló jelenséget figyelt meg Kínában, s még az Arab-öbölben is. Úgy tűnik, több olaj van, mint amit kezelni tudnának, egyszerűen nincs hely, ahová el lehetne szállítani - mutatott rá Smith.

Az, hogy túlkínálatos az olajpiac nem lehet titok azok számára, akik nyomon követik az energiahordozóval kapcsolatos történéseket. A problémát az okozza, hogy a palaolaj kitermelésének amerikai felfutására az OPEC tagállamok, hogy megőrizzék piaci részesdésüket, szintén a kitermelés fokozásával válaszoltak, megpróbálván az új termelőket kiárazni a piacról.

Eközben hatalmas készletek halmozódtak fel világszerte nyersolajból. Globálisan ennek mértéke a nemzetközi energetikai ügynökség adatai szerint eléri a 3 milliárd hordót, amelyből csak 487 millió hordónyi az Egyesült Államokban található. Ez utóbbi adatra az évnek ebben a szakaszában 80 éve nem volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.11.23 18:55

az olajár csökkenése nekünk, olajimportőröknek nagyon jó hír.


annak ellenére, hogy eurban számolva jóval kisebb a csökkenés, mint usdben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html