Gigantikus katasztrófa előtt állunk - itt a friss jóslat

Óriási buborék fúvódott a világ tőkepiacain, ami elkerülhetetlenül egy a 2008-asnál is nagyobb összeomláshoz vezet - csatlakozott számos kollégájának jóslatához Bill Gross befektetési guru.
Komócsin Sándor, 2017. június 11. vasárnap, 09:08
Fotó: Reuters

Ahogy a tőzsdék folytatják megállíthatatlannak látszó menetelésüket az ismeretlen magasságokba, újabb jól ismert befektetési szakértő csatlakozott azokhoz a kollégáihoz, akik tőzsdei összeomlást jósolnak - kezdi tudósítását a MarketWatch Bill Gross ismert piaci sztár megszólalásáról.

A pénzpiacok a legsérülékenyebb időszakukban járnak a 2008. őszi pénzügyi krach óta - véli a Janus Global Unconstrained Bond Fund portfóliómenedzsere. A befektetők egyszerűen túl magas árat fizetnek az értékpapírokért, amivel túl nagy kockázatot vállalnak. Ahelyett, hogy olcsón vennének és drágán eladnának, drágán vásárolnak, és azon izgulnak, hogy még feljebb mennek-e az árak.

Régi nóta

Gross régi bírálója annak az erőteljes monetáris enyhítésnek, amelyet a világ jegybankjai folytatnak a válság óta a gazdaság élénkítése érdekében. A központi bankok elöntötték pénzzel a piacot, amely a befektetők, magánszemélyek, bankok és más pénzügyi szervezetek közvetítésével befolyt a részvény- és kötvénypiacokra.

Ez eddig még nem vezetett a sokak által jósol krachhoz: a tőzsdei árfolyamok tovább emelkednek, a kötvényhozamok a padlón vannak, ám kérdés, hogy mikor érik el azt a plafont, amelynél a befektetők aggódni kezdenek, és eladási hullám indul.

Furcsa dolgok

Bill Gross nem sokkal azt követően szólalt meg, hogy egy másik befektetési gurunak tartott szakértő, a svájci Max Faber május végén szintén arról beszélt, hogy az amerikai piacokon gigantikus pénzügyi buborék fúvódott fel. Faber mindenütt luftballonokat lát, szerinte nincs olyan része a pénzpiacoknak, amely ez alól kivételt jelentene.

Kétségtelen, hogy furcsa jelenség tapasztalható a tőkepiacokon. A tőzsdék szárnyalásba kezdtek Donald Trump elnökké választása nyomán, mert a befektetők arra számítanak, hogy az új adminisztráció piacbarát gazdaságpolitikát fog folytatni.

Eközben azonban a kötvények iránti kereslet sem csökkent, pedig a tőzsdei hosszok idején a tőke a kötvénypiacokról a részvénypiacokra szokott áramlani. Az utóbbi oka az, hogy sokan úgy vélik, a Fed meg fogja szakítani monetáris politikájának szigorítását, mivel az amerikai gazdaság nem muzsikál olyan jól, ahogyan várták.

Ne olyan hevesen!

Nem minden szakértő jósol azonban katasztrófát. Ryan Detrick, az LPL Financial vezető elemzője például úgy látja semmi hasonlóság 2017 és 1987 között (az utóbbi év őszén jókora tőzsdekrach rázta meg a nyugati világot). Harminc évvel ezelőtt 1986 és 1987 szeptembere között 40 százalékkal ugrottak meg a részvényárak, 1985 és 1987 között pedig 100 százalékkal Az elmúlt két évben viszont "csak" 20 százalékos plusz jött össze.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.06.11 12:08

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.06.11 12:07

Ha egy cégnek az eredményei az "égig érnek", akkor menjen a részvénye árfolyama is az "égig", ez így igazságos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.06.11 12:05

Elképesztő fejlesztéseket és bevételeket érnek el a tőzsdén levő cégek. Akkor miért kellene a tőzsdén a cég értékét is jelző árfolyamnak lemennie? Arról nem is beszélve, hogyha például Dél-Korea cégeit megnézzük, négy évig korrigált, egy sávban mozgott és nem felfelé, hanem lefelé. Nemrégen tört ki felfelé, amit azt hiszem, hogy megérdemeltek, az elért eredményeik alapján. Arról nem is beszélve, hogy a tőzsdének és a széles sávú internetnek köszönhetően, mindenki csatlakozhat ehhez a klubhoz. Ez jó dolog, nem rossz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html