Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A lépéssel ugyanis a China Investment Corp. már nem minősülne a Fed felügyelete alá tartozó bankholdingnak (azaz kereskedelmi banki üzletággal is rendelkező pénzintézetnek). Ezáltal lazább szabályozás vonatkozna a szuverén alapra és nagyobb befektetési mozgástér nyílna tervezett részvény-, kötvény- és ingatlanvásárlásai előtt.

A kínai bankrészesedések 70 milliárd dolláros értéken kerültek a CIC-hez annak 2007-es megalapításakor, amikor az újonnan felállított szuverén alaphoz csapták az azokat kezelő Central Huijin Investment Ltd-t. Ez az érték azonban az azóta eltelt időszak során jelentősen növekedett. Így amennyiben kárpótolnák a CIC-et a szép osztalékot fizető üzletág leválasztásért, akkor az FT forrásai szerint akár meg is duplázódhatna a jelenleg 2-300 milliárd dollár körülire becsült kezelt vagyon.

Jesse Wang, a CIC ügyvezető alelnöke és kockázatkezelési igazgatója júniusban egy konferencián leszögezte, az alap igyekszik majd csökkenteni feltörekvő piaci kitettségét a jelenlegi szintekről, ám az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban már optimistább véleményt fogalmazott meg. Számításaik szerint ugyanis továbbra is elképzelhetőnek tartják, hogy az S&P 500 (meg nem nevezett időtávon belül) elérheti az 1250 pontos szintet - idézte Wangot a Reuters. (Az index múlt pénteken 1023 ponton zárt, azaz ha bejön a CIC számítása, az 22 százalékos felértékelődést jelentene.)

Bár a szuverén alap által eszközök összetétele állami titoknak minősül, Wang a múlt havi konferencián elmondta, a teljes vagyon 24-25 százalékát teszik ki részvények, 18,9 százalékot különítettek el különleges helyzetekre és "vadászatra", illetve 18 százalék a különböző vállalati kötvények és állampapírok aránya. Ezen felül 9,4 százalékot kezelnek hedge-fundok, 7 százalékot private equity csoportok, 8,8 százaléknyi infláció fedezeti befektetések részaránya, 8,6 százaléknyit tartanak készpénzben, valamint 4,3 százalékot egyéb eszközökben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!