Az ajánlat kedden indul és harminc nap múlva zárul, s ez idő alatt a Concorde Értékpapír Rt.-n keresztül jelezhetik a tulajdonosok, hogy élni kívánnak az ajánlattal. A nyilvános vételi ajánlatból kiderül: a részvényenként kínált 460 forintos vételár az ajánlat pénzügyi felügyelethez benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára alapján előírt 350 forintos törvényi minimumot mintegy 31 százalékkal haladja meg. Mint ismeretes, szerdán francia CECAB-csoport képviselői és Globus többségi tulajdonosai – Temesfői István és cége, a Tebimpex, a német DEG fejlesztési bank, valamint Jéhn József vezérigazgató – bejelentették, megállapodást írtak alá, amely szerint a CECAB nyilvános vételi ajánlatot követően legalább 51 százalékos részesedést szerez a konzervipari cégben. Az egyezség alapján a nyilvános vételi ajánlatba a jelenlegi többségi tulajdonosok – tulajdonhányaduk arányában – annyi részvényt adnak majd bele, hogy a franciák biztosan többségbe kerüljenek. Mint Paul Guérault, a CECAB vezérigazgatója két nappal ezelőtt elmondta, a tervek szerint az ajánlat után kivezetik a céget a tőzsdéről. A kisrészvényesek tulajdonában lévő részvénymennyiség a Globus gyorsjelentése szerint az alaptőke 26 százalékra rúg, ez 2,8 millió darab papírt jelent. A Globus-kivezetés után a jelenlegi nagytulajdonosok – számukra ideális esetben 49 százalék erejéig – részvényesek maradnának a társaságban. Temesfői István szerdán elmondta, a tavalyi hatalmas veszteség után még idén sem tud majd pozitív eredményt elérni a konzervipari csoport. A nagytulajdonos elmondása szerint korábban a társaság nagy reményeket fűzött a tőzsdei jelenléthez – néhány éve még újabb nyilvános kibocsátás is szerepelt a tervekben –, azonban ez mára teherré vált. A CECAB-csoport, vagyis egy szakmai tulajdonos megjelenése a Globus eddigi kommunikációja alapján nem várt fordulat volt. A tavalyi gyorsjelentés előtt kiadott, hatalmas veszteségről beszámoló tavalyi gyorsjelentés például hosszasan taglalta a tervezett reorganizáció lépéseit, azonban nem említette, hogy a cég tárgyalna szakmai befektető bevonásáról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!