A Goldman Sachs csütörtökön késő este közzétett jelentése szerint az MSCI China indexre vonatkozó eredménykilátását a korábbi 4 százalékos növekedésről nullára csökkentette az idei évre vonatkozóan. Az elemzők emellett az MSCI China következő 12 hónapra vonatkozó árfolyamcélját 84-ről 81-re csökkentették. Rossz hír ez a kínai tőzsdéknek, mivel ez az index több mint 700 világszerte jegyzett kínai részvényt követ, köztük a Tencent, a BYD és az Industrial and Commercial Bank of China részvényeit.

Az index csak júliusban több mint 6 százalékot zuhant, mivel a kínai ingatlanpiaccal kapcsolatos aggodalmak hozzáadódtak a koronavírus-járvánnyal, a technológiai szabályozással és a geopolitikával kapcsolatos meglévő aggodalmakhoz. Az új, csökkentett célérték azt jelenti, hogy az index pénteki 68,81-es záróértékéhez képest további 18 százalékos emelkedés várható, de ez azt is jelenti, hogy az index idén várhatóan mintegy 3 százalékkal csökken, szemben a korábban jósolt enyhe emelkedéssel.

A kínai ingatlanpiac megint közel a bedőléshez

A kínai ingatlanpiac az elmúlt hetekben ismét nyomás alá került, mivel sok lakásvásárló leállította a jelzáloghitelek kifizetését. Arra panaszkodtak, hogy a pénzszűkében lévő fejlesztők túl lassan fejezik be a lakások építését, amelyeket a Kínában szokásos módon még a befejezés előtt megvásároltak.

Peking az elmúlt néhány évben megpróbálta visszaszorítani a fejlesztők nagymértékű adósságfüggőségét a növekedés érdekében. Amikor a nagy nevek, mint például az Evergrande tavaly év végén nem teljesítettek, a befektetők aggódtak a kínai gazdaság többi részére való átterjedés miatt.

„A kínai gazdaság lakóingatlan-vezérelt növekedése a végéhez közeledik” – idézi a CNBC Henry Chint, a CBRE ázsiai-csendes-óceáni kutatási vezetőjét. A szakértő rámutatott a piac alapvető kettészakadására: a lakáskereslet visszatér a legnagyobb kínai városokban, de a kisebb városokban túlkínálat van, amelynek felszívása akár öt évig is eltarthat.

Az egész kínai gazdaság padlózik

A Moody's szerint az ingatlan és a kapcsolódó iparágak a kínai GDP több mint 25 százalékát teszik ki. A Goldman ingatlanszakértői csoportja csökkentette az új lakásépítésekre vonatkozó várakozásait: az év második felében 33 százalékos csökkenés várható éves szinten, szemben a korábban prognosztizált 25%-os csökkenéssel.

A befektetési bank részvényelemzői arra számítanak, hogy az állami tulajdonú ingatlanfejlesztők jobban teljesítenek majd, mint a nem állami tulajdonúak. A kínai részvényeken belül a Goldman az olyan szektorokat részesíti előnyben, mint az autógyártás, az internetes kiskereskedelem és a félvezetők, de óvatos a bankrészvényekkel szemben a lakáshitelekkel kapcsolatos kitettségük miatt.

A hónap elején a Goldman közgazdászai 4 százalékról 3,3 százalékra csökkentették a kínai GDP-előrejelzésüket. A közgazdászok a Covid és az ingatlanpiac összes megoldatlan problémájára, valamint a globális kereslet és a kínai export megnövekedett kockázataira hivatkoztak.

Kína 0,4%-os GDP-növekedést jelentett a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, így az első félévben 2,5%-os volt a növekedés, ami jóval az 5,5% körüli hivatalos egész éves cél alatt van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!