A vezető amerikai tőzsdék kiváló januári teljesítményét követően komolyan csalódhatnak azok a befektetők, akik további jelentős emelkedésre számítanak az amerikai részvénypiacon - állítják a Goldman Sachs szakértői a CNBC.com tudósítása szerint.

A januári emelkedés egy kifejezetten rossz tavalyi utolsó negyedévet követően jött. Az amerikai-kínai kereskedelmi viták, a brexit körüli bizonytalanság és a globális gazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmak miatt tavaly a nagy gazdasági válság óta nem látott rossz teljesítményt produkáltak az amerikai tőzsdék. Az S&P 500-as részvényindex az utolsó hónapot 9,2 százalékos eséssel zárta, innen jött a szintén régen nem látott januári rally, az index az év első hónapjában 8 százalékkal pattant vissza, ezt követték az európai részvénypiacok is, a 600 legnagyobb európai tőzsdei cég árfolyamát követő Stoxx 600-as index szintén 6 százalékot meghaladó növekedést produkált.

Az összes fontosabb globális régióban a vállalati profitok nagyon gyenge növekedésére lehet csak számítani - állapította meg Peter Oppenheimer, a Goldman Sachs vezető globális részvénystratégája. Várakozása szerint az év hátralévő részében jó esetben is csak gyengécske, szűk sávban oldalazó részvénypiacokra lehet majd számítani, alacsony hozamokkal.

AZ év elején a pocsék előző havi teljesítményt követően a befektetési bank stratégái úgy vélték, a befektetők túlárazták egy közelgő globális recesszió esélyeit. Emiatt azt állították, hogy a részvények árazása túlságosan is nagyot csökkent. Akkori előrejelzésük szerint az inflációs nyomás már 2019 első heteiben csökkenhet s ezért azt tanácsolták a befektetőknek, hogy vásároljanak részvényeket, nehogy lemaradjanak a potenciális emelkedésen elérhető hozamról. Oppenheimer viszont az azóta bekövetkezett emelkedést követően most úgy véli,  a felfelé tartó mozgás nagy része idénre már megtörtént.

A január valóban jól sikerült az amerikai részvénypiacokon. A két leginkább nyomon követett amerikai részvényindex, az S&P 500-as és a Dow Jones Industrial egyaránt régen nem látott nagyságú emelkedést hozott össze az év első hónapjában. A csütörtöki záróértékekkel számolva mindkét mutató 7 százalékot meghaladó mértékben rallyzott, előbbi 1987, utóbbi 1989 óta nem volt képes ilyen jó januári teljesítményt összehozni - emelte ki a CNNMoney. Az S&P 500-as indexnek ez volt a legmagasabb havi hozama 2015 októbere óta - hívta fel a figyelmet Jodie Gunzberg, az S&P Dow Jones Indices amerikai részvényosztályának vezetője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!