Tovább csökkenő jegybanki alapkamatra, de ezzel együtt is az eddig vártnál erősebb forintra számítanak a magyarországi választásokat követő egy évben londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint a Fidesz-kormány el fogja nyeri a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatását egy új stabilizációs programhoz, és ez csökkenteni fogja a magyar befektetési konstrukciókat terhelő kockázati felárakat.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlege pénteken kiadott - teljes egészében a választások után várható magyarországi gazdasági fejleményeknek szentelt - felzárkózó piaci helyzetértékelésében közölte: 3, 6 és 12 havi távlatban most 265, 265 és 255 forintos euróárfolyamot vár az eddigi előrejelzésekben szereplő 270, 275 és 275 forintos árfolyamok helyett.

A GS londoni elemzői ezzel együtt 5,50 százalékról 5,00 százalékra módosították az idei jegybanki kamatmélypontra adott prognózisukat, emellett - a még folytatódó recessziót valószínűsítő konszenzussal szemben - már az idei év egészére is valamelyes - 0,1 százalék körüli - gazdasági növekedést jósolnak.

A ház jövőre már robusztusabb, 3,2 százalékos egész évi növekedést vár a magyar gazdaságban. Eddigi saját előrejelzései 0,4 százalékos idei visszaesést és 2,8 százalékos jövő évi reálnövekedést valószínűsítettek.

A Goldman Sachs citybeli elemzői elismerték, hogy az új, javított növekedési prognózis a londoni konszenzusnál is számottevően jobb, ez ugyanis 0,2 százalékos idei GDP-csökkenést és 2011-ben 2,4 százalékos növekedést jósol.

A GS saját előrejelzéseinek feljavítását a vártnál jobb export- és ipari termelési adatokkal, a háztartások devizaadósságainak tavalyi gyors ütemű törlesztésével, valamint a magánfogyasztás stabilizálódására utaló jelekkel indokolta.

A ház felidézi, hogy a Fidesz - amely "szinte bizonyosan megnyeri" a választásokat - már kifejezte készségét a tárgyalásra egy új IMF-programról. Az új kormány lazább rövid távú költségvetési feltételrendszerre törekedne, de készen állna szerkezeti reformok bevezetésére is, amelyek hosszú távon megtakarításokat hoznának, és fenntarthatóbbá tennék az államháztartási konszolidációt - jósolták pénteki elemzésükben a Goldman Sachs londoni részlegének szakértői.

A ház - már korábban is kifejtett - véleménye szerint könnyen megeshet, hogy az új magyar kormány "próbára teszi" az IMF és a piacok türelmét, mozgástere azonban korlátozott lesz, mivel a forint valószínűleg reagálna, ha "elhúzódónak és rázósnak" bizonyulnának a valutaalappal és az uniós bizottsággal folytatandó tárgyalások.

Mivel a magyar háztartások több mint felének devizaalapú adósságai vannak, a gazdaságpolitikai folytonosság bármilyen megszakadása - ami forintgyengüléshez vezethet - azonnal és közvetlenül a választókat sújtaná, éppen az októberi önkormányzati választások előtt, és ez végső soron "a megfelelő magatartásra fogja késztetni a Fidesz-kormányt" - áll a Goldman Sachs pénteki londoni elemzésében.

Az új IMF-megállapodást és a Fidesz-kormány felelős költségvetési magatartását más nagy londoni házak is jósolják.

A JP Morgan legutóbbi londoni elemzése azt valószínűsítette, hogy a következő kormány szeptemberig új, 2-3 éves elővigyázatossági készenléti megállapodás megkötését fogja javasolni az IMF-nek - a jelenlegi megállapodás október 6-án lejár -, és ha a valutaalap ebbe belemegy, az erősítené a Fidesz gazdasági programjának hitelességét.

Az HSBC bankcsoport minapi magyarországi választási esélylatolgatásában azt írta: megítélése szerint a piac jelenleg "túlárazza" a Fideszhez kötött politikai-költségvetési kockázatokat, tekintettel a párt "viszonylag biztató" múltbeli költségvetési teljesítményére. Emellett a Fidesz is tudatában van annak, hogy a piaci bizalom megőrzése végett szükséges "a konstruktív viszony" fenntartása az IMF-fel - állt az HSBC londoni értékelésében.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatértékelő és tanácsadó csoport legutóbbi előrejelzése szerint a költségvetési hiánycél kérdésében az IMF mutat majd "valamelyes rugalmasságot", de csak abban az esetben, ha az új kormány demonstrálja, hogy képes olyan reformok elfogadtatására, amelyek a későbbi években elősegítik a költségvetési konszolidációt. E cég szerint 5 százalék körüli idei GDP-arányos hiánycélról születhet megállapodás

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!