BUX
39020

Golyóálló a forint

Csütörtök délelőtt az euró hajszállal 247 forint felett, a dollár 187 körül állt a bankközi devizapiacon.

Ádám Viktor, 2005. január 13. csütörtök, 10:22

A magas kamat miatt golyóálló a forint - kommentálta a Fitch tegnapi leminősítése miatti, csupán átmeneti megingást az ING Bank üzletkötője. Kolba Miklós a Merrill Lynch második félévi kamatemelést vizionáló prognózisával kapcsolatban megjegyezte: ha az MNB szisztematikusan elkezdi csökkenteni az irányadó rátát, s ezzel párhuzamosan nem javulnak a makromutatók, gyengülhet a forint. A szakember úgy véli, kamatemelésre csak akkor van reális esély, ha az euró 270-280 forintra drágul. Kolba Miklós azonban arra számít, hogy nem lesz olyan fejlemény, ami 260-265 fölé lökné az árfolyamot, így nem várható kamatemelés.

Az euró csütörtök délelőtt tíz óra tájban a szerdai zárásnál valamivel feljebb, 247,00/25 forinton állt, de korábban a dollárvételek nyomán 247,45-ön is járt a deviza. A dollár egysége 187 forint körül volt. Ez euró/dollár kurzus nemigen mozdul, 1,3230 körül legyez, ám a délután megjelenő amerikai makroadat-sor ma is változást hozhat.

A régió devizái közül a zloty a tegnapi erősödés után ma kismértékben korrigál, míg a szlovák korona annak ellenére sem mozdul, hogy a Moody's szerdán javtott az ország devizaadósságainak besorolásán.