- Az elmúlt időszakban az arany árfolyama nagyon sokat emelkedett. Mi várható e téren a jövőben, és kinek lehet érdemes e termékbe fektetni?

- Az arany árfolyama 2002 óta emelkedő trendben van, amiben komolyabb korrekció eddig csak 2008-ban történt. Az európai adósságválsággal kapcsolatos gondok továbbterjedése esetén azonban most is elképzelhető, hogy lesz egy jelentősebb korrekció. Ennek esélyét növeli ráadásul, hogy egyre több befektető lép be az arany piacára, köztük számos kisbefektető is. Rövid távon azonban ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy a kisbefektetők hajlamosak fejvesztve menekülni egy adott termékből, ha az hirtelen esni kezd. A jelenlegi gazdasági helyzetben a nemesfém azonban továbbra is vonzó befektetési forma azon befektetők számára, akik a piacok volatilis teljesítménye miatt valamilyen más értékőrző befektetést keresnek. Nagyon fontos tehát, hogy aki aranybefektetés mellett dönt, annak mindenképpen hosszú távon kell gondolkodnia. Így igazából ezt a befektetési formát azoknak lehet ajánlani, akiknek van annyi pénzük, hogy több részre osszák azt, és nem konvencionális befektetési formákat keresnek. Ekkor is megtakarításaik egy részét tegyék csak aranyba.

- Mire ügyeljen leginkább, aki aranyba fektet? Milyen kockázatai vannak e terméknek?

- Az arany nagyon speciális eszköz, más nyersanyagokkal összehasonlítva ugyanis a reálgazdasági felhasználása szűkös. Az aranyat ugyanis főleg ékszerkészítéshez használják, ami mellett inkább a kincsképző szerepe emelhető ki. Éppen ezért nagyon nehéz az árát meghatározni. Így aranyat azoknak érdemes vásárolni, akik ezt kockázatkezelési szempontból teszik, illetve tisztában vannak azzal, hogy ez egy általános pénzhelyettesítő eszköz, több ezer éves konvenciók alapján. Mindez tehát azt jelenti, hogy teljesen más termékről van szó, mint a részvények és a kötvények esetében. Így bár lehet vele rövid távon, spekulatív céllal kereskedni, a nagy volatilitás miatt sok szereplő kistopolódik, ami újabb ingadozást visz az árfolyamba.

Duronelly Péter

- Kinek érdemes fizikai aranyat venni, és kinek alapokon keresztül befektetni ebbe a termékbe?

- A fizikai arany esetében az jelenthet korlátot, hogy ebben az esetben viszonylag egy nagyobb összeget kell befektetni, amit nem lehet megosztani. Ráadásul e terméket őrizni kell, vagy széfet bérelni hozzá, illetve a szállítása is gondot jelenthet. Így ez a megoldás igazából csak abban az esetben jelenthetne megoldást, ha valóban nagyon nagy gond van a világban, illetve ha valaki érzelmileg kötődik a fizikai aranyhoz. Egyéb esetben befektetési alapokban érdemes gondolkozni, hiszen rajtuk keresztül sokkal kisebb befektetéssel lehet aranyba fektetni, és nem kell bajlódni a logisztikával, illetve az őrzéssel sem. Így azoknak, akik nem akarnak annyit foglalkozni e termékkel, egyértelműen az alapok lehetnek a jó választás.

- A Budapest Alapkezelőnél mennyire működik sikeresen az aranyra koncentráló alap?

- Az alapkezelő által tavaly ősszel indított Budapest Arany Alapok Alapja a 2010. októberi indulása óta közel 25 százalékot emelkedett, és teljesítménye az egy év alatt összegyűlt közel 2,5 milliárdos vagyonával meghaladta a várakozásainkat. Az alapból már akár 10 ezer forintért is lehet vásárolni anélkül, hogy vételi jutalékkal kellene számolni, ugyanakkor minimális eladási költség mellett bármikor visszaváltható. Fontos azonban, hogy legalább 5 éves befektetési időtávra ajánlott e termékünk.

- Aki ezt az alapot vásárolja, mit vesz tulajdonképpen?

- A Budapest Arany Alapok Alapja vagyonának jelentős részét etf-eken keresztül aranyba, illetve aranykitettséget biztosító eszközökbe fekteti. Az alap 90 százalékban az Egyesült Államokban bejegyzett SPDR Gold Trust befektetési alapon, a világ egyik legnagyobb fizikai aranykészletével rendelkező alapján keresztül fektet a nemesfém piacába. A közel 1300 tonna aranykészletet birtokló alap az egyik legismertebb etf.