Egész Európában jó hangulat közepette zajlik a kereskedés, miután tegnap késő este a görög parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely azokat az intézkedéseket tartalmazza, amelyet a nemzetközi szervezetek (az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, és a Nemzetközi Valutaalap) elengedhetetlen feltételének tartanak annak, hogy Görögország egy újabb (130 milliárd eurós) segélycsomagot kapjon. A főbb nyugat-európai részvényindexek egyöntetűen egy százalék körüli pluszokat könyvelhettek el, kiugró teljesítményt csak a görög ATHEX nyújtott, mely lendületes emelkedés közepette már közel 5 százalékos pluszban tartózkodik.

A STOXX600 szektorindexek kivétel nélkül a pozitív tartományban tartózkodnak, legjelentősebb mértékben az autógyártók részvényei emelkednek, de szépen teljesítenek ma a bankpapírok is. A kiskereskedelmi, élelmiszer-ipari, valamint technológiai társaságok az alulteljesítők közé tartoznak.

A bankpapírok vezetik a legtöbb piac emelkedését. Ausztriában az Erste és a Raiffeisen a két legjobban teljesítő ATX komponens. Előbbi pénzintézet papírjai több mint 5 százalékkal, utóbbié több mint 4 százalékkal kerültek feljebb. Németországban a Commerzbank a legjobban teljesítő papír, értéke közel 3 százalékkal nőtt. Kisebb mértékben ugyan, de emelkedik a Deutsche Bank is, eddig közel 1,8 százalékkal. Franciaországban a Credit Agricole 2 százalék fölötti pluszban tartózkodik, a többi bankpapír azonban csak mérsékelt emelkedést tud felmutatni. Angliában a Lloyds Banking Group teljesít a legjobban, melynek papírjai 2,5 százalékkal lettek drágábbak.

 

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader grafikonrajzoló programjával készült.

Jelentős pozitív elmozdulásokat láthatunk ma az autógyártók esetén is, a Volkswagen 2,5 szzalékot, a Daimler 1,5 százalékot, a Peugeot 1,5 százalékot emelkedett.

A nukleáris reaktorok építésévével foglalkozó Areva 1,5 százalékot emelkedett, miután a társaság bejelentette, hogy a tervek szerint 20 000 tonna uránimuot fog leszállítani az Electricite de France-nak 2030-ig. Emellett a társaság a EDF-el is hosszútávú partnerségre lépett, melynek keretében a két vállalat a francia uránium ellátás biztonságának és versenyképességének garantálása érdekében fog együttműködni a 2014-tól 2030-ig terjedő időszakban. Az EDF papírjai 3 százalékkal lettek drágábbak.

A Cable & Wireless brit telekommunikációs vállalat őrületes, 28 százalékos emelkedést tudhat maga mögött, miután a Vodafone bejelentette, hogy fontolgatja, hogy felvásárlási ajánlatot tesz a társaságra. Meg nem nevezett sajtóforrások szerint a Vodafone 700 millió fontot ajánlana az 542 millió font kapitalizációjú vállalatért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!