Bár Európában a nap nagy részében a spanyol leminősítés és hozamemelkedés, valamint a görög választásokra való készülődés tartotta nyomás alatt az indexeket, Amerikában közel 1 százalékos emelkedés bontakozott ki nem sokkal a nyitást követően. A rossz makroadatok miatt egyre többen azt várják, hogy a Fed lépjen valamit, és úgy tűnik nem is kell majd sokáig várniuk. A Reuters értesülései ugyanis a jegybankok összehangolt akciókra készülnek, amennyiben a görög választásokat követően azt a helyzet megkívánja. Arra lehet következtetni, hogy a gazdaságpolitikusok nem engedik el a piacok kezét, ha a görög választások esetleg rosszul sülnének el.

A jegybanki készülődésről szóló hírek meghozták a lendületet az amerikai piacokon, így végül az S&P 500 1,1, a Dow Jones 1,2, a Nasaq pedig 0,6 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

Eközben Görögországnak az eurózónában való maradása mellett foglalt állást Mario Monti olasz miniszterelnök csütörtökön Francois Hollande francia elnökkel tartott római találkozóján.

A várakozásoknál kisebb mértékben emelkedő tartalékadatok hatására 14 százalékos szárnyalás bontakozott ki Amerikában a földgáz piacán. Ilyen jelentős mértékű áremelkedésre közel három éve nem volt már példa. A Bloomberg által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy az amerikai földgáz tartalékok múlt héten 74 milliárd köblábbal emelkedtek, miközben a tényadat ennél kisebb, 67 milliárdos emelkedést mutatott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!