Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első félévi "pro forma" pénzügyi eredményeket a társaság  kedvezőnek ítéli: a bérleti díjbevétel az egy évvel korábbit 360 ezer euróval meghaladva 7,41 millió euróra nőtt, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBIDTA) pedig a működési költségek növekedése mellett 340 ezer euróval haladja meg a 2019. első félévi értéket.

Az értékcsökkenés nem változott jelentősen, ugyanakkor a magasabb hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek, valamint a forint gyengülése miatt a forintban nyilvántartott eszközök árfolyamvesztesége jelentősen csökkentette a tárgyidőszak pénzügyi eredményét - olvasható a jelentésben.

A beszámolóban azt írták: a koronavírus-válság első hulláma a korábban becsültnél kisebb mértékben érintette a Graphisoft Parkot, ugyanakkor továbbra is bizonytalanság jellemzi az idei és a jövő évre vonatkozó általános várakozásokat.

Mivel bérlőik többsége nagy presztízsű és pénzügyileg stabil informatikai és biotechnológiai vállalat, irodaparkjuk kihasználtsága az elmúlt egy évhez hasonlóan az első fél év végén is 97 százalékos volt, és csak 2-3 százalékos csökkenést várnak az év hátralevő részében.

Hangsúlyozták: a kihasználtság tartós visszaesésével nem számolnak, a bérlői visszajelzések alapján úgy látják, hogy a kijárási korlátozás alatt elterjedtté vált "home office" mellett hosszabb távon is szükség lesz a magas szintű irodák által nyújtott szolgáltatásokra.

Tájékoztatásuk szerint az első negyedév végén bekövetkezett bizonytalan piaci helyzetben a magasabb elvárt hozam és az akkor becsült üresedés miatt várható bevételkiesés következtében a bérbe adott ingatlanok valós értéke 1,8 millió euróval csökkent, míg a második negyedévben a hozamszintek hasonló mértékű növekedése ellenére a valós érték azonos szinten maradt.

A társaság tulajdonában álló teljes ingatlanállomány valós értéke a második negyedév végén az előző negyedévivel közel megegyező, 263 millió euró volt, ami 2 millió euróval marad el a 2019. év végitől. Hozzátették: az elkészült, átadott ingatlanok valós értéke 239,5 millió euró, ami 1,8 millió euróval marad el az év végi értéktől.

A kifizetett 30 millió euró osztalék mintegy 15 százalékkal csökkentette a valós nettó eszközértéket, ami az ingatlanok valós értékének alakulása és a hiteltörlesztések eredményeképpen a második negyedév végén közel 166 millió euró - írták.

A társaság a kihasználtság kismértékű visszaesése mellett a bérleti díjak indexálása és a bérleti szerződések megújításakor elért díjmódosítások eredményeképpen az első negyedévben közzétett előrejelzéseiket meghaladva, az idei évre 14,4 millió euró bérleti díjbevétel mellett 4,2 millió euró "pro forma" eredményt, 2021-re pedig 14,5 millió euró bérleti díjbevételt és 4,3 millió euró "pro forma" eredményt vár.

A Graphisoft Park 0,02 euró névértékű részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A csütörtöki kereskedést 3110 forinton zárta a papír. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 5400, a legalacsonyabb 3050 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!