BUX
38520

Graphisoft-sztori: lesz-e ma 25 százalékos emelkedés?

A mai napon megjelent közgyűlési előterjesztésekben szereplő cég szétválasztás miatt a tőzsde felfüggesztette a Graphisoft kereskedését, de a részvényt délben visszaengedik a parkettre.

NAPI Online, 2006. március 29. szerda, 11:35

A Graphisoft az ingatlan és a szoftver részleg szétválasztását úgy tervezi megoldani, hogy újabb részvényt vezetnek be a tőzsdére Graphisoft Park néven, amely a vállalat ingatlanfejlesztő részlegét testesítené meg, a Graphisoft részvények pedig a szoftver üzletágat jelentenék a továbbiakban. Az ingatlan üzletág könyv szerinti értéke 21 millió euró, ami részvényenként (saját részvényállománnyal korrigálva) nagyjából 2,1 eurót jelent, míg a szoftver üzletág könyv szerinti értéke 23 millió euró, részvényenként 2,3 euró. Az átalakítás után, aki nem kér az új Graphisoft Park részvényekből az megtartja a Graphisoft részvényeket és megkapja a fenti 2,1 euró könyv szerinti ingatlanértéket. Dönthet úgy is, hogy egyik részvényt sem kéri, mely esetben összesen 4,4 euróra (1.180 Ft) jogosult. Valószínűtlen azonban, hogy bárki is ezt választaná, hiszen ez jelentősen alacsonyabb a cég jelenlegi piaci értékénél.

A két részleg piaci értéke 2500 forint - írja a Concorde Call hírlevele. Az átalakítás érdekében a Graphisoft független cégekkel elvégeztette a két üzletág értékelését. Az ingatlanvagyon értékelését a Jones Lang LaSalle ingatlanértékelő cég végezte és annak piaci értékét 38,5 millió euróra becsülte (Concorde korábbi becslése: 38 millió euró). • A szoftver üzletág becslését a Raiffeisen Bank végezte és - mivel részletes adatok a versenytársakról (Autodesk, Nemetschek) nem álltak rendelkezésre - a talán kevésbé pontos relatív árazás módszerével, "konzervatív megközelítésben"(!) 55 millió euró jött ki (Concorde becslés: 40 millió euró). Összességében így a jelenlegi, a két üzletágat tömörítő Graphisoft részvények elméleti piaci értéke 93,5 millió euró, ami részvényenként 9,35 euró, azaz 2500 forintot jelent. A részvények árfolyama az elmúlt napokban valamivel 2000 forint alatt mozogott.