Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kínában az idei első félévben sosem látott mennyiségű, 1100 milliárd dollárnyi kölcsönt folyósítottak, ami a hitelkockázatok mellett az eszközár-buborék kialakulásának veszélyét is növeli.

A kormányzat a tőzsde stabilitását akarja elérni és tanulmányozza az értékpapírok drágulását - idézi a Bloomberg Ding Xuedong helyettes-pénzügyminisztert. A kormányzat a tapasztalatok birtokában létrehoz majd egy "belső mechanizmust" a részvénypiac stabilizálása érdekében - tette hozzá.

A kínai központi banknak (People's Bank of China) számos egyéb eszköz is a rendelkezésére áll a tőkeellátottság limitálására a hitelezés visszafogásán kívül - fogalmazott Su Ning, a bank helyettes kormányzója. Su elmondása szerint a központi bank nem törekszik konkrét árak meghatározására.

A shanghai tőzsdeindex 2009-ben közel 80 százalékkal emelkedett, miközben az ingatlanpiaci árak ismét emelkedésnek indultak, ami kétségeket ébresztett a hatalmas hitelfolyam célba érését illetően. A kormány anélkül akarja hűteni a tőkepiacot, hogy kockáztatná a világ immáron harmadik gazdaságának fellendülését, amely az idei második negyedévben 7,9 százalékos GDP-bővülést könyvelhetett el éves összevetésben.

A terv- és piacgazdasági elemeket ötvöző Kína pénzügyi vezetői vélhetően nem nyúlnak a kamatemelés és a hitelek megnyirbálásának eszközeihez - leglább is, amíg a jelenlegi gazdaságpolitikai irány az érvényes - idézi a Bloomberg Ma Junt, a Deutsche Bank hongkongi elemzőjét.

A piac azonban aggódik, amit az is mutat, hogy a shanghai tőzsdeindex közel 3 százalékos mínusszal zárta a hetet, amire legutóbb februárban volt példa; július 29-én pedig nyolc hónapos rekord eséssel reagált a likviditás kormányzati megzabolásáról szóló pletykákra.

Az első félévi rekord hitelkiáramlás a közel 600 milliárd dollárnak megfelelő kormányzati gazdaságélénkítő csomag egyszeri következménye, és a hitelezés a második félévben "már nem fog ilyen gyorsan növekedni" - mondta a központi bank vezetője, aki az infláció miatt nem aggódik. A bank tavaly novemberben oldotta föl a hitelezésre vonatkozó korlátozásokat, miután a hatalmas összegű fejlesztésekről döntött.

A kínai pénzügyi felügyelet július 27-én felszólította a hitelezőket, hogy biztosítsák a hitelek folyósítását a reálgazdasági projektekhez. Három nappal később pedig bejelentette, a működőtőke-hitelekre vonatkozó szabályozás szigorítását fontolgatja.

A második számú kínai bank, a China Construction Bank elnöke, Zhang Jianguo augusztus elején azt mondta, a pénzintézet a második félévben mintegy 70 százalékkal fogja vissza az új hitelek folyósítását, hogy elkerülje a problémás hitelek számának megugrását. A kölcsönök egy részének nem célzott felhasználását ennél a pénzintézetnél is észlelték Zhang szerint, például az ingatlanárak túlságosan gyorsnak tartott emelkedésében.

Az óvatosak táborát erősíti a Credit Suisse értékelése is, amely szerint monetáris szigorítás nélkül csak nehezen lenne elkerülhető egy hatalmas és pusztító buborék kialakulása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!