Gyanús dolog történik a devizapiacon

Nagy erősödésen van túl az euró a dollárral szemben, azonban a szakértőket nem győzi meg a mostani mozgás, sokan félnek belenyúlni a mozgásba.
Napi.hu, 2013. október 26. szombat, 09:04
Fotó: Napi.hu

Július óta több, mint 8 százalékkal emelkedett az euró árfolyam a dollárral szemben, mégis sok befektetőt nem győz meg a mozgás iránya, s van aki az év eleji hiba újbóli elkövetésétől fél, amikor túl hamar hittek a közös devizában - írja a Wall Street Journal.

Egyszerűen nincs meg a megfelelő mélység a mozgás mögött - mondta a lapnak Bilal Hafeet, a Deutsche Bank, a piac egyik legnagyobb forgalmú szereplőjének vezető devizapiaci stratégája. Hafeez szerint megfigyelhető, hogy nyár óta az euró erősödését a forgalom drasztikus csökkenése kíséri a piacon. Ez a jelenség egyáltalán nem figyelhető meg a dollár/jen, vagy a dollár/svájci frank piacán.

A mostani forgalommentes emelkedés éles ellentétben áll az év elején történtekkel, amikor néhány hónapon keresztül hatalmas forgalom kíséretében zajlott a közös deviza menetelése a dollárral szemben. Akkor elég sok befektető tett arra, hogy a kifejezetten laza monetáris politikát folytató Feddel szemben egy kevésbé laza ECB áll, ráadásul sok piaci szereplő akkor fizette vissza az európai jegybanknak a korábban nyújtott olcsó likviditást.

Akkor egy széleskörű, sok piaci szereplő által követett mozgásnak lehettünk tanúi. Nyugdíjalapok, hedge-fundok, vállalatok is beszálltak az euró erősödési hullámába, akárcsak korábban a jen gyengülés idején a jen ellenében. Most ennek nyoma sincs, talán csak a hedge-fundok vállalnak pozíciókat a piacon. Ez sajnos nem túl jó jel az euró számára - tette hozzá.

EUR/USD
Alfatrader

Az euróval kapcsolatos határozatlanság okát a lap szerint az amerikai monetáris politikát övező bizonytalanságban kell keresni. Májusban meglehetősen sok piaci szereplő pozicionálta magát rosszul a Fedtől kapott jelzés alapján, sokan ugyanis abból azt a következtetést vonták le, hogy hamarosan véget érhet az Egyesült Államokban a kvantitatív lazítás korszaka. Ez ahhoz vezetett, hogy a dollár erősödésnek indult, nem csak az euróval, de a feltörekvő piaci devizákkal szemben is. Ez nem következett be, s ennek nyomán a dollár ismét gyengülésnek indult.

Kedden a szeptemberi amerikai foglalkoztatási adatok meglehetősen gyengére sikeredtek, ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy a Fed nem fog egyhamar leállni a kötvényvásárlásokkal, legalábbis jövő év elejéig. Ez pedig kiváló táptalajt adott ez euró további erősödésének. Megjegyzendő, ennek időpontját korábban szeptember-októberre várták a befektetők.

A gyorsan változó várakozások a Fed monetáris politikájával kapcsolatban sok befektetőt tart távol a piactól. Semlegesek vagyunk euró/dollár relációban a Fedet övező bizonytalanság miatt - mondta a lapnak Daniel Loughney, a 445 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Alliance Bernstein portfólió menedzsere. Persze van, aki jó irányban áll a piacon, a 222 milliárd dollárt kezelő Oppenheimer Funds szakértőjének elmondása szerint év eleje óta optimisták az euróval kapcsolatban. Persze ha azóta vételi pozícióban álltak, akkor a nyári dollárerősödéskor meglehetősen kellemetlen időszakot kellett átélniük.

Nincs túl jó véleménnyel az euró/dollár vásárlásáról Ric Deverell, a Credit Suisse vezető árupiaci és devizastratégája sem. Szerinte a gyenge európai növekedés a laza monetáris kondíciók, alacsony kamatok fenntartására ösztönzi az ECB-t.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2013.10.28 12:37

@troll:

Attól még vannak/lehetek nagy mozgások az árfolyamban.
1.39 már a történelmi csúcshoz közel, nagyon viszket a kezem dolárba váltani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

janus, 2013.10.28 12:10

@troll: ezt elhiszem, de akkor sem fog változni semmi sem....
a kintlévőség követelésével tartják azon területet....
ez egy mesterséges intelligencia és gazdaság....és háború nem érte le soha sem csak a heti katasztrófa filmek...minden héten...
minden háborúban megkopasztotta a világot..
jelenleg is ez folyik....
az atomfenyegetés fenntartása és monopóliuma biztosítja a totális kisemmizését a nemzeteknek...

persze semmi sem örök...a történelemben volt rá példa hogy a biztos elbukott persze ez a világot is megrázná...
aztán újra indulna minden...
persze az USA képes lenne a indítani....csak ő dobott hasadó bombát egyedül másik országra eddig...
illúzió lenne azt gondolni hogy a demokrácia bombája soha nem robbanna, utólag majd az ENSZ amit ő pénzzel legalizálná .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.10.27 17:46

az usa-nak kb ugyanannyi követelése van külföldről, mint amennyi adóssága, tehát egyensúlyban van a külső adósságmérlegük.
tehát tévhit az, hogy ők is külföldi hitelből élnek, mint ahogy mi tettük a 2000-es években.
ráadásul az amerikai állam pl. neatív reálkamatot fizet az adósságára, tehát a hitelezői buknak rajta, ő pedig nyer.

a másik sajátosság az usd esetében a külső pénzhalmozás.
a dollár világpénz, tartalékdeviza funkciója miatt évi kb ezer milliárd dollár kerül ki tartósan az amerikai gazdaságból, soha nem tér vissza a devizapiacra sem, így a tartós külkerhiány finanszírozása megoldott, a fed mennyiségi lazítása pedig csak ezt a kieső pénzmennyiséget pótolja.
ez egyébként egy nagyon kellemes helyzet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2013.10.27 12:15

@megalodon: "vagyis várunk egy visszatesztet, profitrealizálást."
Igazad van, ez kétségtelen,csak a "várunk valamire" állapotot nehezebb letradelni. :) Az egyértelmű, hogy az EURUSD egy folyamatos longos trendben mozog 07.10-e óta. Hogy mikor lesz ennek vége, ezt tényleg gyakorlott traderek sem tudhatják. Csak egy dolgot tudni, ahogy te is mondtad, a leglikvidebb piac. Ezért sok benne a szabályszerűség. Ezért a legsikeresebben tradelhető instrumentum. Ha valaki konzisztensen anyagi sikereket akar elérni a tőzsdén, akkor ennél jobb helyet nem is találhat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2013.10.27 11:55

@gyuszi2: Tisztelt gyuszi2, megalodon !
Akkor engedjetek meg nekem néhány számot. Itt a határidős piacon(Eurexen) szeptemberben 1.945.000 EURUSD kontraktot kötöttek. Abban igazatok van, hogy például a júliusi 2.772.000 kontraktól elmarad, de összehasonlítva az elmúlt év hasonló időszakának az átlagforgalmával, ez még mindig jelentős.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html