Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Július óta több, mint 8 százalékkal emelkedett az euró árfolyam a dollárral szemben, mégis sok befektetőt nem győz meg a mozgás iránya, s van aki az év eleji hiba újbóli elkövetésétől fél, amikor túl hamar hittek a közös devizában - írja a Wall Street Journal.

Egyszerűen nincs meg a megfelelő mélység a mozgás mögött - mondta a lapnak Bilal Hafeet, a Deutsche Bank, a piac egyik legnagyobb forgalmú szereplőjének vezető devizapiaci stratégája. Hafeez szerint megfigyelhető, hogy nyár óta az euró erősödését a forgalom drasztikus csökkenése kíséri a piacon. Ez a jelenség egyáltalán nem figyelhető meg a dollár/jen, vagy a dollár/svájci frank piacán.

A mostani forgalommentes emelkedés éles ellentétben áll az év elején történtekkel, amikor néhány hónapon keresztül hatalmas forgalom kíséretében zajlott a közös deviza menetelése a dollárral szemben. Akkor elég sok befektető tett arra, hogy a kifejezetten laza monetáris politikát folytató Feddel szemben egy kevésbé laza ECB áll, ráadásul sok piaci szereplő akkor fizette vissza az európai jegybanknak a korábban nyújtott olcsó likviditást.

Akkor egy széleskörű, sok piaci szereplő által követett mozgásnak lehettünk tanúi. Nyugdíjalapok, hedge-fundok, vállalatok is beszálltak az euró erősödési hullámába, akárcsak korábban a jen gyengülés idején a jen ellenében. Most ennek nyoma sincs, talán csak a hedge-fundok vállalnak pozíciókat a piacon. Ez sajnos nem túl jó jel az euró számára - tette hozzá.

EUR/USD
Kép: Alfatrader

Az euróval kapcsolatos határozatlanság okát a lap szerint az amerikai monetáris politikát övező bizonytalanságban kell keresni. Májusban meglehetősen sok piaci szereplő pozicionálta magát rosszul a Fedtől kapott jelzés alapján, sokan ugyanis abból azt a következtetést vonták le, hogy hamarosan véget érhet az Egyesült Államokban a kvantitatív lazítás korszaka. Ez ahhoz vezetett, hogy a dollár erősödésnek indult, nem csak az euróval, de a feltörekvő piaci devizákkal szemben is. Ez nem következett be, s ennek nyomán a dollár ismét gyengülésnek indult.

Kedden a szeptemberi amerikai foglalkoztatási adatok meglehetősen gyengére sikeredtek, ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy a Fed nem fog egyhamar leállni a kötvényvásárlásokkal, legalábbis jövő év elejéig. Ez pedig kiváló táptalajt adott ez euró további erősödésének. Megjegyzendő, ennek időpontját korábban szeptember-októberre várták a befektetők.

A gyorsan változó várakozások a Fed monetáris politikájával kapcsolatban sok befektetőt tart távol a piactól. Semlegesek vagyunk euró/dollár relációban a Fedet övező bizonytalanság miatt - mondta a lapnak Daniel Loughney, a 445 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Alliance Bernstein portfólió menedzsere. Persze van, aki jó irányban áll a piacon, a 222 milliárd dollárt kezelő Oppenheimer Funds szakértőjének elmondása szerint év eleje óta optimisták az euróval kapcsolatban. Persze ha azóta vételi pozícióban álltak, akkor a nyári dollárerősödéskor meglehetősen kellemetlen időszakot kellett átélniük.

Nincs túl jó véleménnyel az euró/dollár vásárlásáról Ric Deverell, a Credit Suisse vezető árupiaci és devizastratégája sem. Szerinte a gyenge európai növekedés a laza monetáris kondíciók, alacsony kamatok fenntartására ösztönzi az ECB-t.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!