Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni és frankfurti tőzsdék 0,2 százalék, a párizsi pedig 0,8 százalék indexcsökkenéssel kezdi a kereskedést. Kedden is gyenge nap volt a piacokon.

Az árfolyamok alakulását szerdán az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi igazgatóságának májusi euróövezeti gazdasági hangulatindexe, valamint májusi németországi inflációról kiadott előzetes adatok és az áprilisi német kiskereskedelmi forgalom befolyásolhatja.

Kedden nagy veszteségbe szorította az európai tőzsdeindexeket az euróövezeti politikai bizonytalanság. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 1,32 százalékkal, a Stoxx 600 index 1,37 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,56 százalékkal csökkent. Londonban 1,26 százalékkal, Frankfurtban 1,53 százalékkal, Párizsban pedig 1,29 százalékkal csökkent az index.

A legnagyobb veszteségeket a politikai válságban közvetlenül érintett piacok, Milánó és Madrid szenvedte el kedden, 2,65 és 2,49 százalékosat.

Olaszországban az államfő nem fogadta el a választásokon nyertes pártszövetségek kormányfő jelöltjét, emiatt új parlamenti választásokat kell tartani. A piacok attól tartanak hogy az új választásokon az euroszkeptikus pártok még a mostaninál is nagyobb támogatást szereznek.

Spanyolországban a szocialisták bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Mariano Rajoy miniszterelnökkel szemben, az Állampolgárok nevű liberális középpárt pedig előrehozott parlamenti választások kiírását követelte egy korrupciós ügy következményeként. A parlament a hét végén, csütörtökön és pénteken tartja a vitát, illetve a szavazást.

A keddi kereskedés vesztesei a banki papírok voltak Európában, indexük több mint három százalékkal csökkent.

Az euróövezeti bizonytalan politikai kilátások az amerikai piacokat is veszteségbe húzták kedden és az ázsiai tőzsdék is nagy indexcsökkenéssel indították el a szerdai tőzsdenapot. Az európai nyitás előtt másfél órával Tokió 1,6 százalék, Szöul 2,2 százalék, Sanghaj 1,5 százalék, Hongkong 1,6 százalék veszteséget mutatott.

Az olajár a keddi kereskedésben még vegyesen alakult, szerdán viszont már a világpiaci kínálat valószínű növekedésének a tükrében csökkent. Szaúd-Arábia és Oroszország egyeztetéseket folytat arról, hogy napi egymillió hordóval mérsékelik az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők 2017 eleje óta folytatott önkéntes termeléskorlátozásának napi 1,8 millió hordós tételét. Az európai kereskedés előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 0,34 százalékkal hordónként 75,23 dollárra, a WTI 0,09 százalékkal 66,67 dollárra csökkent.

Az euró árfolyama és az arany ára alig változott. Az eurót 0,02 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1534 dolláron, az arany határidős jegyzése 0,04 százalékkal unciánként 1298,50 dollárra csökkent.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!