Gyenge kezdés várható Európában

Indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor.
MTI-Eco, 2016. november 4. péntek, 08:41
Fotó: Reuters

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 39 ponttal, a frankfurti DAX index 66 ponttal csökken nyitáskor, a párizsi CAC-40 index pedig nagyjából az előző zárás szintjén kezdi a kereskedést.

Csütörtökön a fontosabb európai tőzsdék mérsékelt veszteséggel zártak. Az FTSE Eurofirst 300 európai gyűjtőindex index 0,13 százalékkal, a vezető euróövezeti vállalatokat tartalmaz EuroStoxx50 index pedig 0,22 százalékkal gyengült. A frankfurti DAX index 45 ponttal, 0,43 százalékkal 10 325 pontra, a londoni FTSE-100 index 55 ponttal, 0,80 százalékkal 6790 pontra, a párizsi CAC-40 index 3 ponttal, 0,07 százalékkal 4411 pontra csökkent.

A londoni index többi európai tőzsdénél nagyobb csütörtöki vesztesége a font árfolyamának az erősödésére vezethető vissza. A londoni tőzsdeindex sorban a negyedik napja zárt veszteséggel.

A font napközben majdnem két százalékot erősödött a dollárral szemben, de később valamelyest korrigált. Az árfolyam-erősödés nagyban rontotta az indexben nagy súlyozással szereplő exportérdekelt brit cégek eredménykilátásait. A font erősödését a brit uniós kiválás megakadályozásának a lehetőségét felcsillantó bírósági döntés váltotta ki. A londoni felsőbíróság csütörtökön elfogadta azt a keresetet, amelynek beterjesztői szerint a brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot.

A nemzetközi tőzsdei hangulatot változatlanul a jövő keddi amerikai elnökválasztás bizonytalanságai terhelik. A kockázatkerülő befektetői magatartás csütörtökön az amerikai tőzsdéken is veszteséges záráshoz vezetett, bár mindkét piacon, Európában és Amerikában is voltak nap közben pozitív eredmények. A DJIA-30 0,16 százalékkal, az S&P-500 index 0,44 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,92 százalékkal gyengült. Az S&P indexnek a csütörtöki gyenge zárás sorban a nyolcadik volt egymás után, ami az index 2008 októbere óta a leghosszabb egybefüggő veszteséges szakaszának számít.

Péntek reggel az ázsiai piacok vegyes eredménnyel indították el a globális tőzsdei kereskedést. Tokió viszonylag nagyot esett, a többi tőzsdén viszont valamivel enyhébb volt az árfolyamcsökkenés. Tokió vesztesége a jen kockázatkerülő tőzsdei hangulat idején játszott befektetési mentsvár szerepének tudható be. A jen a hét eleji 104 jenes dollár jegyzésről 102-ig erősödött, nagyban rontva ezzel az exportérdekelt vállalatok eredmény kilátásait. A Toyota és a Sony például négy százalékkal, a Mazda hat százalékkal gyengült emiatt.

Az európai kereskedés kezdete előtt egy órával Tokió 1,3 százalék veszteségben állt, Szöul 0,6 százalékkal, Sanghaj pedig 0,3 százalékkal gyengült. A hongkongi index 0,1 százalékkal, a tajvani 0,01 százalékkal erősödött.

Az olajárak ötödik napja tartó esése péntek reggelre megtorpant, a piaci hangulat azonban a tartósnak ígérkező túlkínálat függvényében változatlanul a további árcsökkenés felé hajlik. Az európai kereskedési idő kezdete előtt bő egy órával a Brent nyersolaj ára 0,28 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 46,48 dolláron, a WTI ára pedig 0,29 százalékkal alacsonyabban 44,79 dolláron.

Pénteken az európai tőzsdéken elsősorban a vállalati eredmény beszámolókra figyelnek majd a befektetők - természetesen az amerikai elnökválasztási kilátások latolgatása mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK