Gyenge nyitás várható az európai tőzsdéken

Piaci várakozások szerint pénteken indexcsökkenéssel követik az európai tőzsdék az amerikai piacok előző napi veszteséges zárását.
MTI-Eco, 2016. április 29. péntek, 08:15
Fotó: Reuters

A Dow Jones hírügynökség az IG Markets határidős indexei alapján a frankfurti DAX indexre 80 pont, a párizsi CAC-40 indexre 40 pont, a londoni FTSE-100 indexre 43 pont esést jelzett előre a pénteki nyitásra. A Reuters hírügynökség tőzsdei szakértőket idézve a londoni indexre 45 pont, 0,7 százalék, a frankfurti indexre 93 pont, 0,9 százalék, a párizsi indexre 42 pont, 0,9 százalék csökkenéssel jelezte előre a kezdést.

Csütörtökön vegyesen zártak az európai tőzsdék, a londoni FTSE-100 index 0,04 százalékkal 6322 pontra emelkedett, a frankfurti DAX index 0,21 százalékkal 10 321 pontra erősödött, a párizsi CAC-40 index pedig 0,04 százalékkal 4557 pontra csökkent.

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,30 százalék veszteséggel, az európai FTSE Eurofirst 300 index 0,18 százalék nyereséggel fejezte be a napot. Egy százalék körüli veszteséggel zártak csütörtökön az amerikai tőzsdék is.

A pénteki globális kereskedést az ázsiai piacok is többségében gyengüléssel nyitották. A sanghaji és sencseni tőzsdéken jegyzett vezető részvények gyűjtőindexe a CSI300 0,04 százalék veszteséget mutatott az európai kereskedés kezdete előtt két órával, a szöuli Kospi index 0,53 százalékkal gyengült, a hongkongi Hang Seng index 1,35 százalékkal, a tajvani Taiex pedig 1,16 százalékkal. Tokió pénteken ünnep miatt zárva tartott.

A makrogazdasági adatok közül a márciusi német kiskereskedelmi forgalom, az euróövezet márciusi foglalkoztatási adatai, az áprilisi fogyasztói árindex előzetes értéke, valamint az euróövezti első negyedévi GDP-növekedés befolyásolhatja a befektetői döntéseket.

Pénteken többek között eredmény beszámolót tesz közzé a BASF, a Sanofi, az AstraZeneca, a Shire, a Novo Nordisk, a Telefonica, a KPN Swiss Re, a Bankia, a Banco Popular, a Porsche, a Vestas Wind, a Linde, valamint a Royal Bank of Scotland, az Exxon Mobil és a Chevron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK