A szerdai Napi Gazdaság cikke

Nem javult látványosan a Magyar Telekom helyzete a harmadik negyedévben sem, ez olvasható ki a társaság gyorsjelentése előtt az elemzők várakozásaiból. A Bloomberg és a Napi Gazdaság adataiból készült 8 elemű konszenzus alapján a szakértők átlagosan 6 százalékos árbevétel-csökkenésre számítanak a távközlési cégtől az év első kilenc hónapjában, azaz a társaság várhatóan csak mintegy 450 milliárd forintnyi bevételt realizált szeptember végéig a tavalyi 480 milliárd feletti összeg után. Az EBITDA közel 9 százalékkal csökkenhetett, 184,4 milliárd forintra 202 milliárdról, az üzemi eredmény pedig 110 milliárdra zsugorodhatott 125 milliárd forint után. Nettó eredmény szintjén a várakozások szerint közel 19 százalékos lehet a cég mínusza, 54,7 milliárd forintot realizálhatott a Telekom a tavalyi 67,4 milliárd forint után.

Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője szerint a harmadik negyedév szezonálisan ugyanakkor erősebb lehetett az előző kettőnél. Egyrészt a montenegrói leányvállalat számai a turisztikai szezon miatt kedvezőbbek lehetnek a korábbi negyedévekben tapasztaltnál, másrészt az, hogy a forint átlagosan 4 százalékkal gyengébb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában, önmagában is kedvezően befolyásolja a külföldi leányok forintban mért negyedéves teljesítményét.

A piac a jelentéssel párhuzamosan várhatóan valamilyen iránymutatást várna szívesen a cég vezetőitől a tekintetben, vajon a társaság által fizetendő különadó hogyan befolyásolja az osztalékfizetést. Könnyen lehet azonban, hogy erre az információra az éves számok közzétételéig várni kell.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!