BUX
38643

Gyengébb forint, drágább dollár

A meglepetést nem okozó MNB-kamatdöntés érintetlenül hagyta a forint árfolyamát. A hazai fizetőeszköz jegyzése a zlotyt követve gyengült múlt péntekhez képest.

Ádám Viktor, 2006. március 20. hétfő, 17:43

Péntek délután rövid idő alatt 259 forintról 261,50-ig szaladt fel az euró árfolyama, hogy azután 260 forint körül kezdje el a mai kereskedési napot. Az MTI által idézett devizapiaci kereskedők hektikus startról számoltak be a lengyel parlament esetleges feloszlatásának hírére.

A lengyel devizával együtt gyengültek a régiós fizetőeszközök: az euró jegyzése 3,90 zloty közelében, illetve 263 forint felett tetőzött. Délután 5 óra tájban a kurzusok 3,88 illetve 262 körül stabilizálódtak, az MNB kamatdöntése - amellyel az irányadó rátát 6,0 százalékon hagyták - nem hatott a forint ázsiójára.

A dollár ide-oda ingadozva erősödött az euróhoz viszonyítva a múlt heti esést követően. A piac a Federal Reserve elnöke, Ben Bernanke beszédére várt, amiből talán kiderül, mi várható a monetáris politika, közelebbről a kamatok alakulása terén. (Bernanke közép-európai idő szerint hajnali egykor szólal majd meg.)
A dollár euróhoz mért erősödése, illetve a forint euróhoz viszonyított gyengülése nyomán az amerikai fizetőeszköz látványosan drágult: a 216-os szint feletti tetőpont után 215,50 környékére állt be.