Gyengébb hetet zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde heti forgalma a 14. heti kereskedés során 37,61 milliárd forintra csökkent az előző héten elért 47,31 milliárd forintról; a BUX-index a héten 0,77 százalékkal, 202,57 ponttal emelkedett, és 26 513,45 ponton zárt pénteken.
MTI-Eco, 2016. április 10. vasárnap, 09:23
Fotó: Reuters

Hétfőn a két nagy olajkitermelő állam, Irán és a Szaúd-Arábia üzletemberei nem tudtak megállapodni az olajár körüli vitákban, ez elbizonytalanította a befektetőket. A kora délutáni órákban megfordult a trend. A német tőzsdeindex, a DAX végül enyhe emelkedéssel zárt, és a feltörekvő piacok tőzsdéi magukra találtak. A BÉT-en is pozitív tartományban fejezték be a kereskedést.

Kedden a magyar börze a negatív nemzetközi hangulatot követte, de jól teljesített, mert a BUX kevesebb mint 1 százalékkal csökkent, míg a főbb európai indexek 2,5 százalék körüli mértékben estek. A részvénypiacok hangulatát a nyersanyagárak, főleg az olaj ára befolyásolja, ami most újból lefelé indult, hordónként 35 dollár körül kereskedtek vele.

Szerdán közepes forgalom mellett, enyhe emelkedéssel zárt a BUX, ami jelentős mértékben a Magyar Telekom erősödésének köszönhető. A vezető részvény a korábbi kereskedési szintekről kitörve újabb csúcsra emelkedett, 469 forintot ért el. A szakértő szerint mindez a Magyar Telekom közelgő osztalékfizetésével magyarázható, valamint azzal, hogy a cég nyereséges lehet.

Csütörtökön a nap nyertese az OTP volt, a bank részvényei rég nem látott magasságban jártak a csütörtöki kereskedés során, a befektetők hangulata továbbra is pozitív maradt. A magyar tőzsdét összességében alacsony forgalom jellemezte.

Pénteken a BÉT-en alacsony forgalom mellett, csendes kereskedés folyt. Lényegében érdemi változások nem történtek a magyar értékpapírpiacon. A piacon oldalazás folyt, és így a nemzetközi hangulatot követték a befektetők a magyar tőzsdén.

A vezető részvények vegyesen teljesítettek a héten a legnagyobb mértékben, 2,40 százalékkal a Magyar Telekom részvénye emelkedett, 470 forinton zárt pénteken.

A Mol árfolyama 25 forinttal, 0,15 százalékkal 16 330 forintra csökkent, a héten a forgalma 7,927 milliárd forintot ért el.

Az OTP-részvények ára 130 forinttal, 1,88 százalékkal 7050 forintra emelkedett, forgalmuk 22,53 milliárd forintot tett ki a héten.

A Magyar Telekom árfolyama 11 forinttal, 2,40 százalékkal 470 forintra erősödött, forgalma 3,051 milliárd forint volt.

A Richter-papírok árfolyama a héten 23 forinttal, 0,42 százalékkal, 5435 forintra csökkent, a részvények forgalma 4,506 milliárd forintot ért el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK