"Az euró kilátásai korántsem rózsásak, erős nyomás nehezedik a portugál és valamivel enyhébb a spanyol államadósság-piacra, és az adósságválság terjedése megingathatja az eurót" - mondta a Rabobank vezető devizapiaci elemzője. Az euró a dollárral és a jennel szemben is 0,4 százalékkal gyengült a délelőtt folyamán.

Ami Görögországot illeti, noha a közvetlen csődöt sikerült elkerülni, a befektetők optimizmusa változatlanul vajmi csekély a hosszabb távú kilátásokkal kapcsolatban. Baljós jel, hogy a hétfőn az adósságcsere keretében kibocsátandó új görög kötvényeket az úgynevezett "szürke piacon" névértékük 20 százaléka körül árazták be.

"Ez azt mutatja, hogy a piac továbbra sem bízik Görögország törlesztőképességében, még úgy sem, hogy a futamidők 20-30 évre nyúlnak ki" - mondta egy kereskedő. A szürke piaci árakat a bankok azelőtt jegyzik, hogy egy-egy kötvényt hivatalosan kibocsátottak volna.

Némi bizonytalanságot okoz a piacon az is, hogy a befektetési termékek és swap-tranzakciók forgalmazását szabályozó globális testületet - International Swaps and Derivatives Association (ISDA) - pénteken, várhatóan közép-európai idő szerint 14.00 órakor teszi közzé határozatát arról, hogy Görögországban az adósságcsere és a kollektív fellépési záradék életbeléptetése kapcsán "hitelesemény" történt-e. Ha a döntés igen, akkor a portfólióikban görög államkötvényeket tartó intézményi magánbefektetők jogosulttá válnak a görög törlesztési kockázat ellen kötött piaci biztosítási csereügyleteik (credit default swaps, CDS) érvényesítésére.

A londoni székhelyű ISDA a múlt héten még azt deklarálta, hogy egyelőre nem történt olyan szuverén "adósságátstrukturálási esemény" Görögországban, amely az elfogadott definíciók alapján aktiválná a görög államadósság magánbefektetői által kötött CDS-tranzakciókat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!