Küszködik a forint a leminősítés után, az euró árfolyama a 305-308-as sávban maradhat, nem valószínű, hogy ebből ki tudnánk lendülni - mondta Karsai Péter, a Commerzbank Treasury sales munkatársa. Péntek délelőtt 306,50 forinton áll az euró jegyzése. A közeljövő kérdése, hogy maradt-e még nagy intézményi befektetőknél, alapoknál, hedge fundoknál olyan magyar államkötvény-állomány, amely kényszerlikvidálásra kerülhet. Ezeknél ugyanis van egy átfutási idő ezért az, hogy a leminősítés után rögtön nem láttunk hatalmas kötvényeladásokat egyelőre nem jelent semmit. Lehet, hogy nagy részétől már megváltak, ha viszont nem, akkor az év vége remek alkalom a profiltisztításnak, így a leminősítésnek meg lehet még a böjtje.

Ha a bóvli-érzékeny szereplők már kiszórták korábban a kötvényeket, akkor nem lesz változás, ha viszont maradt még belőlük akkor az euró simán fölmehet 310 fölé is - vélekedett a szakértő.

Ma senki nem kereskedik, pozíciót vállalni nem érdemes csak már az új évben - tette hozzá. Kevés kötés jellemzi ma a devizapiacot és ezek is alacsonyabb összegűek. Az ügyfelek már igyekeznek kipihenni a meglehetősen viharos 2011-es évet.

Az euró/dollárban nincs nagy változás 1,3070 és 1,3080 között ingadozik. Az euró/svájci frank viszont fölfelé lépeget miután az elmúlt napokban ismét azt találgatja a piac, az SNB talán az ünnepek közötti illikvid piacot fogja kihasználni a jelenlegi 1,20-as árfolyamcélja megemelésére.

Karsai Péter szerint viszont ez valószínűtlen, az SNB vagy akkor fog dönteni, ha nagyon nagy baj van, de sokkal inkább akkor, hogyha megnyugszik a hangulat, hiszen különben nagyon nagy erőt igényel, hogy egy magasabb árfolyamcélt lehessen tartani. Így a görög haircut január végi - február eleji bejelentése illetve az eurózóna banki feltőkésítése, az eurózóna problémáinak rendezésére tett intézkedések újabb köre lehet az az időpont, amikor már elképzelhető egy ilyen lépés. Akkor is csak óvatosan, 5 vagy maximum tíz egységet emelhetnek, vagyis 1,25-re, de legfeljebb 1,30-ra.

A CHF/HUF  szempontjából viszont ez nem jelent majd nagy változást, 245-ig vagy 240-ig menne le legfeljebb egy ilyen lépés hatására is a forinttal szembeni árfolyam.

Vagyis az SNB egy svájci frank-hitelesen sokat nem fog segíteni, bár kétségkívül kiszámíthatóbbá válna a devizapárnak legalább az egyik lába - tette hozzá.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!