A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,11 százalékkal, az S&P 500 0,17 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,28 százalékkal állt pénteki záróértéke alatt a kereskedés első perceiben.

Elemzők nem tartják meglepőnek az erősödés megtorpanását, a DJIA napról napra rekordot döntve az idén már 8 százalékkal, a Nasdaq pedig 10 százalékkal emelkedett. A befektetők tartózkodóbbak, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán esedékes kamatdöntésére és újabb vállalati eredmény-beszámolókra várnak.

Az óvatosságot a kamatok emelkedése is indokolja, a tíz éves amerikai állampapírok hozama hétfőn négy éve a legmagasabbra, 2,7 százalékra emelkedett, és várhatóan egyre több befektető nyergel át a részvényekről a kötvényekre.

Pénteken erősödéssel zárt New York. A DJIA 0,85 százalékkal, az S&P 500 1,18 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 1,28 százalékkal emelkedett.

Az olajpiacon 70 dollár alá csúszott a Brent jegyzése, de a tőzsdék ennek ellenére jó úton vannak afelé, hogy öt éve a legerősebben kezdjék az évet. Az amerikai termelés emelkedése egyre erősebben érződik, és kioltja nagy exportőr országok kínálatkorlátozó erőfeszítéseinek hatását.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 44 centtel, 65,70 dollárra süllyedt. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 77 centtel 69,75 dollárra ment le.

A dollár erősödött, az euró kora délután 1,2360 dollár körül forgott a reggeli 1,2412 dollárral szemben.

A dollár erősödése gyengítette az aranyat, mert megdrágítja a dollárban jegyzett termékeket, így az aranyat is a nem az amerikai valutával fizető vásárlók számára. A fém unciáját (31,104 gramm) hétfő kora délután 1342,99 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,5 százalékkal alacsonyabban, mint péntek este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!