A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,77 százalékkal, az S&P 500 0,61 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,81 százalékkal állt hétfői záróértéke alatt a kereskedés első perceiben.

A részvénytőzsdéket a kötvényhozamok emelkedése veti vissza. Az amerikai kötvényhozamok közel négy éves csúcsra nőttek, miután erősödtek a várakozások, hogy a gazdasági helyzet javulásával a jegybankok visszafogják a monetáris ösztönzést. Ezért a részvények vonzereje megcsappanhat és egyre több befektető nyergelhet át a részvényekről a kötvényekre.

A befektetők általában is tartózkodóbbak, Trump elnöknek az unió helyzetéről szóló beszédére, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán esedékes kamatdöntésére és újabb vállalati eredmény-beszámolókra várnak.

Hétfőn gyengüléssel zárt New York. A DJIA 0,67 százalékkal, az S&P 500 szintén 0,67 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,52 százalékkal csökkent.

Az olajpiacon folytatódott a jegyzések lemorzsolódása. Az amerikai termelés emelkedése egyre erősebben érződik, és kioltja a nagy exportőr országok kínálatkorlátozó erőfeszítéseinek hatását. Árleszorító hatása van annak is, hogy a várakozások szerint az amerikai olajkészletek 11 hete először ezen a héten nőnek.

Az Egyesült Államok olajtermelése 2016 közepe óta 17 százalékkal nőtt, és rövidesen meghaladja a napi 10 millió hordót, beérve ezzel Szaúd-Arábiát. Ezt napi 10,98 millió hordóval csak az orosz termelés haladja meg.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 66 centtel, 64,90 dollárra süllyedt. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 42 centtel 69,04 dollárra ment le.

A dollár kissé gyengült, az euró kora délután 1,2421 dollár körül forgott a reggeli 1,2363 dollárral szemben.

Az arany ára emelkedett. A fém unciáját (31,104 gramm) kedd kora délután 1343,43 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,3 százalékkal magasabban, mint péntek este.

A kép forrása: Pixabay

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!