Gyengüléssel nyitott New York

Mérsékelten csökkenő indexekkel indult a kereskedés hétfőn a vezető amerikai tőzsdéken, nem tartott ki a pénteken közzétett, a várakozásoknál jobb munkaerőpiaci adatok hatása.
MTI-Eco, 2015. december 7. hétfő, 15:48
Fotó: MTI/AP

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,38 százalékkal, az S&P 500 0,41 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,24 százalékkal állt pénteki záróértéke alatt a nyitást követő percekben. Pénteken erősödéssel zárt New York. A Dow Jones 2,12 százalékkal, a S&P 500 index 2,05 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 2,08 százalékkal emelkedett.

Az olaj ára tovább esett, miután a Kőolaj-exportáló Országok szervezete (OPEC) pénteki miniszteri értekezletén nem csökkentette a termelési kvótát, hanem a korábbi napi 30 millió hordós kvóta maradt érvényben. A legfrissebb adatok alapján azonban az OPEC termelése eléri a napi 32 millió hordót is, és ezzel nagyban hozzájárul a világpiacot terhelő túlkínálathoz.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 83 centtel 39,14 dollárra csökkent. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 53 centtel 42,47 dollárra ment le.

A dollár erősödése miatt az aranyár nem tudta három hetes csúcsán tartani magát. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1082,09 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,4 százalékkal alacsonyabban, mint péntek este.

A dollár jegyzése az Európai Központi Bank múlt heti kamatdöntését követő 3,1 százalékos zuhanás az erősödő amerikai kamatemelési várakozások hatására emelkedett. Az euró napközben 1,0797 és 1,0885 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,0813 dollár körül forgott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK