Gyengüléssel nyitott New York, csökkent az olaj ára

A New York-i tőzsdéken a nulla két oldalán ugráltak, majd enyhe mínuszba csúsztak az indexek a hétfői nyitás után.
MTI-Eco, 2016. augusztus 1. hétfő, 16:13
Fotó: Reuters

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,15 százalékkal, az S&P 500 0,18 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,02 százalékkal csökkent a nyitást követő percekben. Elhalványult a közeli kamatemelés valószínűsége, miután a második negyedévben az amerikai GDP csupán 1,2 százalékkal emelkedett, messze elmaradva az elemzők által várt 2,6 százaléktól. A CME Fedwatch most már csak 33 százalék esélyt ad egy idei kamatemelésnek, egy hete még 50 százalék volt ez az arány.

A befektetők a további vállalati eredménybeszámolókra várnak. A múlt héten a legtöbb vállalati jelentés jobb volt a vártnál, és a Thomson Reuters szerint az S&P 500 indexben szereplő vállalatok összesített profitja a második negyedévben várhatóan csak 3 százalékkal csökken a jelentési szezon elején prognosztizált 5 százalékkal szemben.

Pénteken vegyesen zárt New York. A Dow Jones 0,13 százalékkal csökkent, az S&P 500 viszont 0,16 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,14 százalékkal emelkedett.

Az olaj ára csökkent. A piacon tartanak tőle, hogy nő a túlkínálat, mert az OPEC termelése várhatóan rekordot dönt, és az Egyesült Államokban emelkedett a termelésbe vont kutak száma. Elemzők szerint azonban a piac most sokkal közelebb van az egyensúlyi állapothoz, mint tavaly nyáron, és ez várhatóan elejét veszi az árak további jelentősebb zuhanásának.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 31 centtel 41,29 dollárra csökkent. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus ára 37 centtel 43,16 dollárra ment le.

A dollár árfolyama alig változott. Az euró napközben 1,1156 és 1,1183 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,1168 dollár körül forgott. Az arany jegyzése gyengült. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1348,05 dolláron jegyezték a péntek esti 1355,10 dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK