Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,72 százalékkal, az S&P 500 0,73 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,67 százalékkal állt hétfői záróértéke alatt a nyitást követő percekben.

A piacot lenyomja, hogy ismét rossz hír érkezett Kínából, a kormány gazdaságösztönző intézkedései ellenére áprilisban tovább zsugorodott a kínai feldolgozóipar, a Caixin feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 49,4 pontra ment le a márciusi 49,7 pontról. Az index 14 hónapja folyamatosan csökken, előrevetítve, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése tovább lassul, ami rontja a globális gazdaság kilátásait.

A nyitás előtti tőzsdén kívüli kereskedésben 2,9 százalékkal erősödött a Pfizer gyógyszergyár papírja, mert a cég várakozáson felüli első negyedéves eredményről számolt be. Jól teljesített az Estee Lauder kozmetikai cég is, részvénye 1,9 százalékkal drágult.

Hétfőn erősödéssel zárt New York. A Dow Jones 0,66 százalékkal, a S&P 500 0,78 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,88 százalékkal emelkedett.

Az olajár csökkent. A dollár gyengülése reggel még támogatta az árakat, aztán hirtelen megfordította az irányzatot, hogy a brit feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index áprilisban 2013 óta először az expanziót a zsugorodástól elválasztó 50 pont alá, 49,2 pontra esett, főleg a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság miatt. Ráadásul a közel-keleti és az északi tengeri termelés növekedése következtében kiújultak az aggodalmak, hogy a vártnál tartósabb lesz a túlkínálat a világpiacon. A spekuláció azonban továbbra is hű az olajhoz, és ellenáll egy erőteljes árkorrekciónak - írják a Commerzbank szakértői.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 44,43 dolláron jegyezték, 35 centtel alacsonyabban, mint hétfő este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 25 centtel 45,58 dollárra ment le.

Az arany drágult, miután az amerikai kamatemelés késik, és a dollár gyengülése miatt nagy pénzek áramlanak aranyba. A fém kora délelőtt 1302,00 dolláron forgott, majd kora délutánra 1295,00 dolláron állapodott meg az unciánkénti (31,104 gramm) ár, 0,3 százalékkal magasabban, mint előző este.

A dollár gyengült. Az euró napközben 1,1523 és 1,1618 dollár között ingadozott, az európai valutával kora délután 1,1558 dollár körül kereskedtek a hétfő esti 1,1533 dollárral szemben. Az euró az idén 6,43 százalékkal értékelődött fel a dollár ellenében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!