A frankfurti DAX-30 index 0,19 százalékkal, a londoni FTSE-100 0,36 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,18 százalékkal csökkent a nyitást követő percekben. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,08 százalékkal esett.

Szerdán gyengüléssel zárt Nyugat-Európa. A DAX-30 0,44 százalékkal, a CAC-40 0,14 százalékkal, az FTSE-100 pedig 0,85 százalékkal csökkent. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,21 százalékkal ment le.

Az olajpiac megszilárdult a nagy exportőr Venezuela politikai stabilitását övező aggodalmak és a stabil ázsiai kereslet hatására. A nagyobb áremelkedésnek azonban változatlanul gátat szab, hogy az OPEC sok elemző szerint aligha tud majd megállapodásra jutni a termelés befagyasztásáról vagy korlátozásáról, és így tartani lehet a túlkínálat növekedésétől. Irak, az OPEC második legnagyobb termelője ismét leszögezte, hogy nem hajlandó visszafogni a kitermelést.

A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent ára csütörtök reggelre 18 centtel, hordónként 50,16 dollárra emelkedett, az amerikai WTI fajtáé pedig 15 centtel, 49,33 dollárra ment föl.

Az euró jegyzése nem változott, az európai valuta 9 óra tájban 1,0908 dollár körül forgott.

Az aranypiacon az indiai ékszeripar élénkülő fizikai kereslete nyomán áremelkedésre számítanak, fontos ünnepek és fesztiválok jönnek, amikor az emberek hagyományosan aranyékszert ajándékoznak egymásnak. India a világ második legnagyobb aranyfelhasználója. Az áremelkedés ellen hat viszont, hogy elemzők már jóformán biztosra veszik a decemberi amerikai kamatemelést.

A fém unciáját (31,104 gramm) csütörtök reggel előző esti árfolyamán, 1265,74 dolláron jegyezték az azonnali piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!