Gyengüléssel zárt Nyugat-Európa

Csökkentek az indexek szerdán a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken.
MTI-Eco, 2016. február 3. szerda, 18:43

A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,43 százalékkal, a frankfurti DAX-30 1,53 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 1,33 százalékkal csökkent.

A páneurópai FTSEurofirst 300 index 1,61 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 1,90 százalékkal ment le.

A napot elsősorban a bankszektor szenvedte meg. A befektetők attól tartanak, hogy az alacsony olajár miatt további olajvállalatoknak lesznek fizetési nehézségei, és veszélybe kerülnek a bankok hitelkihelyezései. Az is nyomta a bankpapírokat, hogy a világgazdasági konjunktúra lehűlése miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a korábban vártnál minden bizonnyal később emeli ismét az alapkamatot. Így a bankoknak valószínűleg hosszabb távon igen alacsony kamatkörnyezetben kell működniük, és ezért nem tudják növelni nyereségüket a hitelkamatok emelésével. Ugyanakkor az amerikai kamatemelés elmaradása miatt erősödik az euró, ami rontja az európai exportcégek üzletét.

Kedden is eséssel zártak a vezető nyugat-európai piacok. Az FTSE-100 2,26 százalékkal, a DAX-30 1,82 százalékkal, a CAC-40 pedig 2,51 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK