A devizapiac továbbra is a hétvégi választásokat emészti, az eurónak nem tett jót az a görög pártvélemény, amely szerint az uniós segélycsomagokról kötött megállapodást akár el is lehet felejteni. Ezen kijelentésre és a Hollande James Cameronnal folytatott szóváltására (az euró és az uniós válságkezelés jövőjéről) reagálva gyengült az euró a dollárral szemben, így az euró 1,3 dollár alá csökkent.

Ezt követte le a forint is, délután egy euró 287,8 forintot, a dollár 221,55 forintot, míg a svájci frank 239,5 forintot ért, ami reggeli árfolyamoknál egy-egy forinttal magasabb érték. A következő napokban a Fed vezetőinek nyilatkozatai mozgathatják az árfolyamokat.

Az államkötvénypiac csendes volt, a referenciahozamok kis mértékben csökkentek: az éves hozam öt bázispontos csökkenés után 7,3 százalék lett, a többi lejártra azonban már csak 2-3 ponttal csökkentek a hozamok. A keddi aukción a meghirdetettnél magasabb értékben, enyhe hozamemelkedés mellett értékesített háromhónapos diszkont-kincstárjegyeket az ÁKK.

Kedden 45 milliárd forint értékben bocsátott aukcióra háromhónapos dkj-kat az ÁKK, amelyre 2,6-szeres kereslettel válaszoltak az elsődleges forgalmazók. A kialakult 7,16 százalékos átlaghozam az előző heti aukción kialakulthoz képest 2, a tegnapi másodpiaci benchmarkhoz képest 1 bázisponttal magasabb. Az ÁKK végül a meghirdetett 45 milliárdos mennyiséggel szemben 50 milliárd forintért fogadott el ajánlatokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!