Hongkong az elmúlt öt hónap legjobbját teljesítette, a Hang Seng index, amely múlt pénteken 3 és fél év legalacsonyabbjára esett, 3,3 százalékos emelkedést mutatott a nap végére.

A jüan középárfolyamát hétfői indításakor viszonylag erős pozícióban határozták meg, s a nap folyamán volt, hogy egy évtized legerősebbjének is mutatkozott a dollárral szemben. Végül: egy dollár 6,4944 jüant ért, szemben a február 5-ki 6,5695 jüannal szemben.

A hivatalos hétfői kínai értékelés szerint a tőzsdemutatók gyengülésén, a piaci reakciókon nincs mit csodálkozni, különösen, hogy az Egyesült Államok, Európa és Japán pénzügyi piacai egy "viharos" hetet hagytak maguk mögött.

Kína nem képes hatástalanítani a nemzetközi pénzpiaci mozgásokat - jegyezte meg a Hszinhua hírügynökség kapcsolódó kommentárjában, és miközben a világon a piac stabilizálását célzó összehangolt lépések megtételét szorgalmazta, azt hangsúlyozta, hogy ideje lenne leszokni arról, hogy a nemzetközi pénzügyi élet zavarait Kína nyakába varrják.

A cikk sorra vette a pénzvilágban tapasztalható jelenségeket, köztük a Japánban bevezetett negatív kamatot, az európai gazdaság elhúzódó talpra állását és az amerikai pénzügypolitika bizonytalanságait, valamint az olajár alakulását, s megjegyezte, Kína ebben az időszakban éppen gazdaságának átstrukturálásán dolgozik. Hozzátette, a lassulással számolni kell, a kilátások azonban nem rosszak, "kemény földet érés" nem valószínű.

A kommentár a világ második legnagyobb gazdaságának optimalizálására tett intézkedések kezdeti jeleként értékelte, hogy a szolgáltató ágazat egyre inkább a gazdaság új motorjaként funkcionál.

A hétvégén megszólalt a kínai jegybank kormányzója Csou Hsziao-csuan, aki ritkán lép a nyilvánosság elé. A Cajhszin pénzügyi, gazdasági magazinnak adott interjújában megállapította, a fizetési mérleg helyzete jó, a tőkekiáramlás normális, a jüan árfolyama pedig alapvetően stabil a valutakosárban szereplő valutákkal szemben. A devizatartalék múlt havi jelentős mértékű, 2012 óta a legalacsonyabb szintre történő csökkenésére vonatkozó kérdésre azt mondta, normálisnak tartja a tartalék mozgását, amíg az alapokkal nincs probléma.

Csou utalt rá, hogy spekulánsok támadják Kínát, de megjegyezte, hogy Peking nem fogja hagyni, hogy e "spekuláns erők" határozzák meg a piaci hangulatot. Ugyanakkor hozzátette, nem gondol alkalmankénti közvetlen beavatkozásra, ehelyett úgy véli, egy rugalmasabb árfolyammal rendelkező jüannal könnyebb szembenézni a "spekulánsok nyomásával".
A hosszabb távon a jüan gyengülésére számító megfigyelők szerint a kínai pénz enyhe folyamatos leértékelődése várható, de csak azt követően, hogy a piaci várakozásokat sikerül "stabilizálni".

Piaci elemzők úgy vélik, a hétfőn közreadott külkereskedelmi adatok, amelyek mind az export, mind az import vonatkozásában nem várt mértékű csökkenésről árulkodtak, azt jelzik, hogy a kínai deviza továbbra is a gyengülés irányába ható nyomás alatt van, a jüan viszonylagos erőssége tehát egyértelműen a központi bank árfolyam-meghatározásának a terméke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!