A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 84,83 ponttal, 0,34 százalékkal, 25 090,48 pontra esett. Az S&P 500-as mutatója 3,07 ponttal, 0,11 százalékkal gyengült, és 2779,42 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 14,66 ponttal, 0,19 százalékkal lett kevesebb, és 7746,38 ponton zárt.

Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok 25 százalékos pótlólagos vámot vet ki 50 milliárd dollár értékű, Kínából importált csúcstechnológiai termékre, és óva intette Pekinget bármiféle megtorló intézkedéstől. A kínai kereskedelmi minisztérium azonban szinte azonnal közölte, hogy az amerikai döntéssel megegyező válaszlépést tesznek, valamint érvénytelenítik a kereskedelmi konzultációkon eddig kötött megállapodásokat.

A globális pénzügyi piacok mozgásának február óta egyik kulcsfontosságú tényezője a Washington és Peking között folyó huzavona, amely a jelek szerint kereskedelmi háborúba torkollik, mivel több tárgyalási fordulóban sem sikerült megoldást találni a kínai iparpolitikát, a kínai piacokra való bejutást és a hatalmas, több száz milliárd dolláros kínai kereskedelmi többletet kifogásoló amerikai panaszokra. Elemzők szerint kissé csalódást okozott számos piaci szereplőnek az a tény, hogy a kínai és az amerikai fél a várakozásokkal ellentétben mégsem jutott megegyezésre, hanem teljes egészében, a megígért értékben bevezetik a megemelt vámtarifát az importtermékekre.

A befektetők emellett még elemzik a jegybanki döntések hatását is. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve idén már második alkalommal emelte az alapkamatot és még további két emelést valószínűsített az idei évre. Az Európai Központi Bank várhatóan az év végén kivezeti masszív kötvényvásárlási programját, de 2019 nyaráig biztosan nem emel kamatot - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!