Tokióban a tőzsde vezető részvényeit követő Nikkei225 index 16,94 ponttal, 0,20 százalékkal 8423,62 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 2,80 ponttal, 0,39 százalékkal 721,45 pontra csökkent.

Novemberben a japán ipari termelés 2,6 százalékkal esett vissza az előző havihoz képest a thaiföldi áradások által érintett japán vállalatok miatt. Az ipari termelés novemberi csökkenéséhez a jen árfolyamának emelkedése és a külföldi kereslet lanyhulása is hozzájárult. Decemberre és januárra azonban az ipari termelés 4,8 százalékos, illetve 3,4 százalékos emelkedésére számít a japán kormány.

A csökkenő részvényeket a pénzügyi, légiközlekedési és ingatlanpiaci papírok vezették, az emelkedők csoportját pedig a gyógyszeripari, információs és távközlési, valamint textilipari papírok.

A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco részvénye 12 százalékkal esett az átmeneti állami ellenőrzés alá vonásra tett javaslatra. A papír az idén már 90 százalékot veszített értékéből.

A japán pénzügyi részvények a csütörtöki olasz kötvénykibocsátást megelőző óvatos pozíciófelvételek miatt gyengültek. A Sumitomo Mitsui Financial Group 1,8 százalékkal, a Nomura Holdings Inc 1,7 százalékkal gyengült.

Szöulban a tőzsde vezető indexe a Kospi (Korea Composite Stock Price Index) 16,9 ponttal, 0,92 százalékkal 1825,12 pontra esett. Az index már a harmadik egymást követő kereskedési napon gyengült. A legnagyobb vesztesek a távközlési vállalatok és az olajfinomítók részvényei voltak az idei utolsó osztalék fizetéseket követő részvényeladások miatt. Az SK Telecom 6,29 százalékkal, a KT pedig 4,72 százalékkal esett. A szintén magas osztalékot fizető papírok közül az S-Oil 4,72 százalékkal, a Korea Exchange Bank 5,1 százalékkal esett.

A tokiói és szöuli tőzsdék zárásakor az ausztrál S&P/ASX index 1,2 százalékos, a hongkongi Hang Seng index 0,8 százalékos, a sanghaji Composite index 1,1 százalékos veszteséget mutatott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!