A milánói tőzsde vezető indexe több mint két százalékkal csökkent, elsősorban a banki papírok gyengültek: az Intesa San Paolo például 2,42 százalékkal, az UniCredit 2,36 százalékkal.

A nemzetközi hitelminősítő még pénteken vette felülvizsgálat alá az olasz kormánykötvény-adósság jelenlegi Aa2 kategóriába tartozó besorolását a gazdaságban mutatkozó problémák miatt. A Moody's szerint Olaszország gazdasági növekedési kilátásai gyengék, a növekedést strukturális problémák - többek között az alacsony termelékenység, a munkaerőpiac merevsége - akadályozzák.

Az olasz kormány még májusban jelezte, hogy 35-40 milliárd eurós megszorító csomagot tervez, a takarékossági intézkedések bevezetését pedig előrehozza azért, hogy 2014-re egyensúlyba kerüljön az államháztartás.

Olaszország államadóssága rohamosan növekszik: 2007-ben, a válság előtti utolsó évben a hazai össztermék (GDP) 103,6 százalékát tette ki, tavaly pedig már 119 százalékot, így megközelítette a 2.000 milliárd eurós határt. A gazdaság - az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága - viszont alig bővül, az 1996-2007 közötti időszakban évente átlagosan 1,5 százalékkal nőtt a GDP.

Az utóbbi évtizedben a termelékenység is szerény mértékben növekedett, a fizetések viszont jelentősen nőttek, ami veszélyezteti a versenyképességet. Ugyancsak gond, hogy a bevándorlás ellenére a lakosság öregszik, a jobbközép kormány hajlandósága a szerkezeti reformokra pedig egyre csökken - mondják elemzők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!