Tegnap gyenge makroadatok láttak napvilágot Amerikában: az S&P és a Case-Shiller szerint novemberben éves szinten több mint 18 százalékkal estek a lakásárak, a Conference Board adatai pedig azt mutatják, hogy januárban még a decemberi mélyponthoz képest is tovább csökkent fogyasztói bizalom. Ezen azonban túltették magukat a piacok, s a gyorsjelentések vonták magukra a befektetők figyelmét, amelyek nem lettek olyan rosszak, mint sokan várták. A chipgyártó Texas Instruments negyedik negyedéves nyeresége kevesebb mint hetedére, 107 millió dollárra esett, ám ez még mindig jobb a vártnál. Az American Express a tavalyitól 69 százalékkal elmaradó, de még így is a várakozásokat csak egy centtel alulmúló, 21 centes részvényenkénti üzemi eredményről jelentett. Pozitív hatást tett a piacokra, hogy a szenátus végül támogatta Timothy Geithner pénzügyminiszteri kinevezését, ami alapján várható, hogy sínre kerül az új kormány 825 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagja, illetve döntenek a 700 milliárdos pénzügyi támogatás maradék felének felhasználásáról. Ugyanakkor csalódást keltett a DuPont vegyipari óriás várakozásoktól elmaradó eredménye és előrejelzése, bár a cég részvényeinek ára alig változott. Nem így a Delta Air Linesé, amely 20 százalékkal zuhant, mivel veszteséget okoztak a cégnek az üzemanyag-fedezeti ügyletek és a Northwest beolvasztásának költségei. A Verizon Communications távközlési csoport a vezetékes szolgáltatások további visszaszorulását okolta gyenge eredményeiért. A cég papírjai megúszták 3,3 százalék veszteséggel. Szakértők szerint a befektetőket a közelmúltról sötét képet festő makroadatok helyett immáron inkább a pozitív jövőbeli fejleményekkel - csomagok - kapcsolatos várakozások mozgatják. Dow Jones 0,72, a Nasdaq 1,07, az S&P-500 pedig 1,09 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!