A Richter partnere, az AbbVie gyógyszeripari vállalat ma bejelentette, hogy a Kanadai Egészségügyi Hatóság (Health Canada) engedélyezte felnőttek számára a cariprazine hatóanyagú Vraylar monoterápiás alkalmazását az I. típusú bipoláris betegség mániás, kevert és depressziós epizódjainak akut kezelésére, továbbá a skizofrénia kezelésére szintén felnőttek számára.

Az I. típusú bipoláris betegség egy olyan, szélsőséges kedélyingadozások által jellemzett mentális rendellenesség, ami befolyásolhatja a beteg gondolkodási és viselkedési képességét és általános életvitelét. Három állapot váltakozhat, ideértve a mániás, depressziós és kevert epizódokat. Habár a bipoláris betegség okai ismeretlenek, biológiai tényezők szerepet játszhatnak a kialakulásában és a tünetek sokfélesége miatt gyakran nehezen diagnosztizálható.

A skizofrénia egy olyan súlyos mentális betegség, ami ugyancsak befolyásolhatja a beteg életvitelét és gyakran jár időben változó tünetekkel. Ez utóbbiak közé sorolhatóak a tévképzetek, koordinálatlan beszéd, társadalmi visszahúzódottság és katatóniás viselkedés.

Első kézből tapasztaltam milyen hatással jár az I. típusú bipoláris betegség és a skizofrénia egy beteg életére. Ezek összetett betegségek, amelyeket gyakran nehéz kezelni, vagy a stabil állapotot fenntartani. Fontosnak tartom, hogy további kezelési lehetőségek legyenek elérhetőek az érintett betegek számára

– mondja Roger S. McIntyre, FRCPC, a Torontói Egyetem pszichiátria és farmakológia professzor, aki egészségügyi szakemberként örömmel fogadta, hogy ez a kezelés elérhetővé válik az I. típusú bipoláris betegségben vagy skizofréniában szenvedő kanadai polgárok számára is.

Mintegy 2,2 százalékra becsülik azon kanadai polgárok arányát, akik életük során tapasztalják az I. típusú bipoláris betegség tüneteit. Ez az állapot hasonló arányban léphet fel férfiaknál és nőknél is. A skizofrénia mintegy 300 ezer kanadai beteget érint.

Mindkét betegségben szenvedőket egyaránt érintheti a társadalmi megbélyegzés, ami gyakran negatív megkülönböztetéshez vezethet, ami nehezíti ezen személyeknek az erőforrásokhoz és a kezelésekhez való hozzájutását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!