Az amerikai cégnek 10,8 a svájci vállalatnak pedig 5,5 millió euró büntetést kell fizetnie, mert a két cég hollandiai leányvállalata még 2005-ben versenykorlátozó megállapodást kötött, amivel megakadályozták a fentanil fájdalomcsillapító olcsóbb, generikus változatának piaci bevezetését.

"A két cég megdöbbentő módon összejátszott, hogy megfosszák a hollandiai betegeket, például rákban szenvedőket, hogy hozzáférhessenek az olcsóbb gyógyszerhez. A mai döntés után a gyógyszergyártók kétszer is meggondolják majd, hogy kötnek-e versenykorlátozó megállapodásokat, amelyet az adófizetőknek és a betegeknek is ártanak" - jelentette ki Joaquín Almunia versenyjogi biztos.

A bizottság ismerteti, hogy a fentanilt az amerikai cég fejlesztette ki és a hatvanas évek óta különféle márkanevek alatt forgalmazza . A szer százszor hatásosabb a morfiumnál.

A bizottság ismerteti, hogy 2005-ben a Johnson & Johnson hollandiai cége, a Janssen-Cilag alkut kötött a Novartis hollandiai leányvállalatával, a Sandozzal, hogy utóbbi ne kezdje árulni a fentanil olcsóbb verzióját. A szerződést "kopromóciós megállapodásnak" nevezték, de a lényege az volt, hogy az amerikai cég ráígért a svájciak várható profitjára; a szerződés szerint többet fizetett nekik azért, hogy ne árulják a szert, mint amennyit a Novartis a fájdalomcsillapítón kereshetett volna.

A versenykorlátozást csaknem másfél évig fenntartották, s ezzel ennyi ideig késleltették az olcsóbb fentanil megjelenését a holland piacon. A bizottság a két cég belső dokumentumaira hivatkozva azt írja, hogy a megállapodás egyértelműen arra irányult, hogy ne kerüljön forgalomba generikus termék, s ezáltal fenntartható legyen az addigi magasabb ár. Ez versenyellenes és sérti az unió működését szabályozó szerződést - szögezi le az Európai Bizottság.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!