Siralmas képet fest a Magyar Telekom részvényeinek grafikonja a vállalat elmúlt éveiről, az árfolyam kisebb nagyobb megszakításokkal folyamatosan csökken 2010 óta, s a mai kereskedésben ismét mindenkori mélypontját támadja a részvény. A nap folyamán 296 forinton is járt a papír, a mindekori mélypontot jelentő 295 forintos árfolyamot idén júliusban érte el először a jegyzés.

A társaság részvényeire az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek az elemzői leminősítések. Ezek szinte mindegyike arról szólt, hogy a társaságnak vagy drasztikusan csökkentenie kell jövőre az 50 forintos részvényenkénti osztalékfizetés nagyságát, vagy egyáltalán nem tud már osztalékot fizetni, ha tartani akarja magát a menedzsment által kitűzött eladósodottsági sávban, azaz a cég eladósodottsága nem, lehet magasabb a saját tőke 30-40 százalékánál. A Citibank 25, az Erste 10 forintra csökkentette osztalékvárakozását.

A részvényt a Richter jó szereplése is sújtja, mivel a mostani számítások szerint egyre valószínűbb, hogy a Richter papírjai a szokásos év végi felülvizsgálat során hamarosan visszakerülnek az MSCI feltörekvő paici indexeinek kosarába. Ezzel viszont kiszorítják onnan a Telekom részvényeket, amelyek ugyan nem felelnek meg az index által támasztott egyébb kritériumoknak, de harmadik magyar részvényként még szerepelnek ott. Ha a Richter bekerül a kosárba, a Magyar Telekom várhatóan kiesik onnan - mondta Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője a Napi.hu-nak. Ez pedig az indexkövető hagyományos alapok és ETF-ek részéről hatalmas mennyiségű eladandó Telekom részvény megjelenését jelenti a tőzsdén.

Azt, hogy az árfolyam valóban mindenkori mélyponton van-e, nézőpont kérdése. A technikai elemzés szabályai szerint ugyanis - főleg a nagyobb osztalékhozamú részvények esetében - a grafikont illik korrigálni szelvényvágáskor a kifizetett osztalék nagyságával. Ha ezt megtesszük, akárcsak 2009-ig visszamenőleg, akkor a 2009 márciusában elkért 472 forintos mélypont immár csak 200 forintot jelent, tehát ebben az érterlemben volt már ennél alacsonyabban is az ár. Ez azonban sovány vigasz, hiszen ha ezt a Telekom-részvények tőzsdei bevezetéséig visszamenőleg megtennénk, akkor negatív historikus árakat kapnánk, aminek kevés értelme van, technikai szemmel is.

Tény mindenesetre, hogy a részvény árfolyamában semmilyen pozitív jelet nem lehet felfedezni.

Az egyetlen pozitív történet a részvénnyel kapcsolatban jelenleg az lehetne, ha a fő tulajdonos Deutsche Telekom a kisebbségi részvényesek kivásárlására és a tőzsdei kivezetésre adná a fejét, ebben az esetben ugyanis a 450 forint körüli részvényenkénti saját tőke érték lenne irányadó a törvény szerint. Erre azonban mindeddig nem érkezett jelzés az anyavállalat részéről.

Forrás:www.markers.hu

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!