Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 4iG kedden jelentette be, hogy december 15-én hatalmas összegű, 350 milliárd forintos kötvénykibocsátásra készül zárt körben, a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogramban (NKP).

Az MNB szintén kedden közölte, hogy megszünteti az NKP-t. A 4iG még éppen belefért az 1550 milliárdos keretű jegybanki vállalatfinanszírozási programba.

A meghívott intézmények 10 éves futamidejű, az ötödik év végétől amortizálódó, 50 millió forint névértékű, évi 6,00 százalékos fix kamatozású kötvényeket vásárolhattak meg.

A mai aukción a felajánlott mennyiség névértéken 350 milliárd forint volt, végül a befektetők 287,75 milliárdnyi ajánlatot tettek. A kötvényeket 5,8 százalékos átlaghozammal értékesítették, a bevont forrás összege 291,44 milliárd forint. (Hogy ebből mennyit vásárolt meg az MNB, egyelőre nem derült ki, de majd közzéteszi a honlapján a jegybank.)

A 4iG szerdán közzétette a BÉT-en, hogy az aukció eredményeként a tíz éves futamidejű, az ötödik év végétől amortizálódó, évi 6 százalékos fix kamatozású, 50 millió forint névértékű kötvényt 5,8026 százalék átlaghozammal, összesen 287,75 milliárd forint össznévértékben 2021. december 17-én bocsátja ki.

A 4iG a kötvénykibocsátásból származó forrást akvizíciókkal kapcsolatban kívánja felhasználni - írta tájékoztatójában a vállalat.

Költséges expanzió

A 4iG fő felvásárlásai az idén a Invitech ICT Services 100 százalékos tulajdonrészének megszerzése volt. Januárban fejeződhet be a Digi felvásárlása, ami 232 milliárd forintba kerül majd. Napirenden van még egy 51 százalékos tulajdonrész-szerzés a Space-Communication Ltd.-ben, a Telenor Montenegro és az albán Telenor szintén kiszemelt célpontja a cégnek. Emellett a 4iG többségi tulajdont szerezhet az állami tulajdonú Antenna Hungáriában is.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!