Jelentősen megnőtt az optimisták aránya az elmúlt héten az amerikai kisbefektetők körében, ez derül ki az AAII legfrissebb heti felméréséből. A vizsgálatban a következő 6 hónapban részvénypiaci áremelkedést váró válaszadók aránya 43,9 százalékra nőtt, ez több mint 13 százalékponttal magasabb az egy héttel korábbi értéknél. Utoljára idén április közepén, a részvénypiac többéves csúcsán volt ennyi optimista befektető az Egyesült Államokban. Ugyanakkor a félelem még munkál a Fed ülést követő lejtmenet hozadékaként, a következő hat hónapban áresésre tippelők aránya 10,6 százalékkal 31,6 százalékosra csökkent egy hét leforgása alatt.


A két tábor arányát reprezentáló bull/bear arány 1,39-re ugrott, ez hatalmas fejlődés a két héttel ezelőtti 0,42 százalékhoz képest. A felmérés arról tanúskodik, hogy rendkívül volatilissá vált a befekteti hangulat, sokkal nagyobb hullámzásokat mutat az elmúlt hetek folyamán, mint maguk az árfolyamok. Az optimista szélsőség, amely általában lokális csúcsot valószínűsít az árfolyamokban még nem érkezett el, de nem hiányzik sok hozzá, az 1,39-es bull/bear aránynál idén csak január közepén, március végén-április elején és júniusban mutatott a felmérés.


A profi hírlevélírókat ugyanakkor még nem győzte meg a piac megnyugvása. Az Investor Intelligence Services felmérése szerint csak lassan emelkedik az magasabb árfolyamokat várók aránya a csökkenésre tippelőké pedig csak mérsékelt ütemben csökken. Az új adatok szerint a felfelére tippelők tábora 33,3 százalékra nőtt 29,4 százalékról, az esésben hívőké 37,7 százalékról 32,2 százalékra csökkent. A bull/bear arány ebben a felmérésben 1,03-re ugrott a korábbi 1,78-ról. Ez az érték még mindig elég közel van a pesszimista szélsőséghez, azonban már nem az.


Csupán a hangulati indexeket szemlélve így ellentétes a kép, a kisbefektetői hangulat már közel jár ahhoz, hogy lokális csúcsot lehessen sejteni a következő hetek folyamán, a szakértők hangulata azonban még épp elég pesszimizmust tükröz egy fenntartható áremelkedéshez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!