A kínai részvénypiac immáron a hosszú távra tervező külföldi befektetők érdeklődését is felkeltette azzal, hogy a kormány háromszorosára, 30 milliárd dollárra emelte úgynevezett Qualified Foreign Institutional Investor (QFII) tervének keretösszegét, amelynek egyharmada szabadon vásárolható részvényekből áll. Bár ez az összeg még mindig csak töredéke az ázsiai ország vállalati szektora 2,4 ezer milliárd dollárra becsült piaci értékének, már elég nagy ahhoz, hogy olyan befektetőket is vonzzon, akik a mostani visszaesés ellenére a kínai tőzsdében látják a legjobb hosszabb távú befektetési lehetőséget. Ennek megfelelően a most szabaddá vált 10 milliárd dollár majdnem teljesen 50 tengerentúli invesztor, befektetési bankok, brókercégek, köztük a UBS, a Citigroup és a Daiwa Securities kezébe került. Szakértők szerint ha a kínai kormány felszabadítana további 20 milliárdot, azt csont nélkül azonnal lenyelné a piac. A sanghaji irányadó index egyébként a mai kereskedésben előbb 1,13 százalékot csökkent – a tegnapi 6,5 százalékos visszaesés után, aminek hátterében az állt, hogy a kínai pénzügyminisztérium 0,1 százalékról 0,3 százalékra növelte a részvénykereskedelmi adót –, majd 6,5 százalékkal nőtt a blue chipek rallyjának köszönhetően. A Shanghai Composite Index értéke 2005 vége óta négyszeresére nőtt, és szakértők úgy vélik, a tegnapi megtorpanást újabb látványos bővülés követi majd. Eddig bejönni látszik a jóslatuk.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!