A Mol közleménye szerint a társaság igazgatósága felhatalmazta a vállalat vezetését, hogy a beruházások felgyorsítása érdekében már az idei utolsó negyedévben is szerződéseket kössön és kötelezettségeket vállaljon a jövő évi beruházási keretösszeg 75 százalékának erejéig.

A vállalat, áttekintve csoportszintű beruházási programjait és az azt támogató vállalati folyamatokat, döntést hozott belső rendszerének rugalmasabbá tételéről, amellyel növelni kívánja költéseinek dinamikáját. A beruházási programok a vállalat kutatás-termelési és finomítás-kereskedelmi üzletágát egyaránt érintik. A beruházási keret mintegy felét magyarországi szénhidrogén-kutatásra és mezőfejlesztési projektekre költik, amely nem-hagyományos kutatásokat is tartalmaz.

Gyárat építenek Tiszaújvárosban

Az integrált finomítás és kereskedelem üzletág a nehéz iparági helyzetre reagálva több beruházást is végez - átfogó hatékonyságnövelési programjainak megvalósítása mellett. Mint írták, a vállalat a termékpalettáján eddig nem létező új termék gyártására épít üzemet az elkövetkező 3 évben Tiszaújvárosban. A termék a műgumi-gyártás egyik kiemelt alapanyaga lesz. A tervezett butadién-üzem beruházásának nagysága mintegy 30 milliárd forint.

A cégcsoport kapacitásbővítő- és regionális ellátásbiztonságot növelő programokra is koncentrál, mint például egy új, nagyobb kapacitású kőolajellátó vezeték felújítására Százhalombatta és a szlovákiai Ipolyság közötti szakaszon.

A beruházási programok része még a tiszaújvárosi vegyipari üzem és a százhalombattai kőolaj finomító közötti vegyipari termékvezeték felújítása, továbbá egy úgynevezett tárolótartály-rekonstrukciós program - mind a logisztika, mind a finomítás területén -, valamint a vállalat hazai kiskereskedelmi töltőállomás-hálózatának további fejlesztése.

A földgázszállítás területén a nyugat-európai importkapacitás növelése a cél, valamint a meglévő rendszer minőségi színvonalának folyamatos fejlesztése, irányítástechnikai és kontrollrendszeri beruházásokon keresztül.

"Nincs más lehetőség, mint kinőni a válságot"

A közleményben Molnár József, a Mol-csoport vezérigazgatója (képünkön) a döntéssel kapcsolatban úgy fogalmaz: "a jelenlegi nehéz iparági környezet állandó fejlesztésre és rugalmasságra ösztönzi a vállalatokat. Mi a megoldást a hatékonyságnövelő és a beruházási programjaink megvalósításában látjuk." Hatékonyságot célzó intézkedések közé tartozik a most bejelentett felgyorsított beruházási program is - idézi a közlemény a vezérigazgatót. "Nincs más lehetőségünk, mint kinőni a válságot: az előrehozott beruházások megvalósítása és költségeink egyidejű csökkentése révén visszaszerezni az elsőbbséget az európai finomítók rangsorában" - fogalmazott a közleményben Molnár József.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!