Gyorsjelentésdömping: gyenge Mol, meglepően jó Démász-számok

A ma megjelent gyorsjelentések közül kétségtelenül a Mol a legfontosabb, a cég az elemzői várakozások legalsó sávjának megfelelő, 14 milliárdos veszteséget ért el. A Démász 2,9 milliárdos nyeresége bő 10 százalékkal meghaladja az elemzői várakozásokat, a harmadik negyedév nyeresége megközelíti az első hat hónapét. Ez alapján valószínűsíthető az 1100 forintos részvényenkénti nyereség év végére, amiből a cég várhatóan ezer forintot fizet ki osztalékként. A többi cég lényegében nem szolgált meglepetéssel.
Molnár Gergely, 2001. november 12. hétfő, 09:54
Fotó:

A TVK a várt 6,8 milliárdtól alig eltérő 6,6 milliárdos nyereséget jelentett, bár a részvény árfolyamát - osztalék híján - ez aligha befolyásolja. A Graboplast gazdálkodásában egyelőre nem látszik áttörés. A tőzsdéről távozni készülő cég ugyan üzemi szinten közel megháromszorozta eredményét, ám a közel 400 milliós operatív profit azt jelzi, hogy a társaság hatékonysága még mindig messze elmarad a menedzsment által elvárt szinttől. A 800 milliós nettó eredmény több mint fele a Rába-osztaléknak, és a Budapest Alappal szembeni pernyerésnek köszönhető. A Mezőgép 431 milliós nettó eredménye elmarad a 450-460 milliós várakozásoktól, és az autóipari recesszió közepette a váratlanul megugró hazai mezőgép-eladásoknak köszönhető. Az IEB jövedelmezősége ugyan javult, a céltartalék képzés miatt viszont az adózás előtti eredmény közel negyedével, 1,043 milliárd forintra csökkent. Konszolidált szinten nézve a visszaesés még nagyobb, hiszen az egy évvel ezelőtti 1,2 milliárd forinttal szemben - alapvetően a brókercég teljesítménye miatt - most csak 719 millió forintos adózás előtti eredmény szerepel a gyorsjelentésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK