A Danubiusnál nem érzik tragikusnak a szeptember 11-i „szép új világ” turisztikai hatásait, a hotellánc foglaltsága januárban egy százalékkal romlott 2001 januárjához képest és az éllovasok (a hévízi Thermál illetve Sárvár) idén is 83, illetve 79,7 százalékos foglaltsági arányt produkáltak. Az eredmény oldalán már nem ilyen kedvező a kép. A Danubius 2000 májusában kalkulálta ki a márkában meghatározott, 2002. március 31-ig érvényes árait, ezek a forint erősödése után már messze nem tartalmaznak akkora fedezetet, mint kellene. Ráadásul a tavaly májusban meghatározott, idén áprilistól érvényes árak - azon túl, hogy márka helyett euróra szólnak - nem jelentenek emelést, mert erre a mostani piaci helyzetben nincs lehetőség. Így a szállodalánc hazai üzemi eredménye 2002-ben borítékolhatóan alatta marad a tavalyinak. A tavalyi gyorsjelentést február 14-én publikálják, de a céget ismerők előtt nem titok, hogy az erős forint miatt az IAS-mérlegben csaknem egymilliárdos többletet jelent a devizahitelek árfolyamnyeresége. Ezt ugyan csökkenti a tavaly novemberben bejelentett átszervezés - 250 alkalmazottat küldtek el a négyezerből - akkor 600 millióra becsült költsége (megfigyelők szerint a 600 milliós bejelentés eltúlzott volt, és a tényleges, a negyedik negyedévben elszámolt átszervezési költség inkább a 400 millióhoz állhat közel). Mindezek alapján jó esély van arra, hogy a Danubius 2001. évi IAS szerinti eredménye adózás előtt meghaladja az 5,236 milliárd forintos 2000-es rekordszintet. A magyar számviteli szabályok szerinti profit jóval kisebb lesz, mivel a devizahiteleken elért árfolyamnyereségből csak a visszafizetett hiteleken elért 200 milliós tényleges profitot fogja tartalmazni. A magyar számvitel szerinti eredmény alighanem elmarad a 2001-es adó előtti 5, adó utáni 4 milliárd forinttól. Idén további romlás várható, mivel a forinterősödés a devizahitelek oldaláról aligha javítja az IAS-számokat, költségoldalon viszont bőven jelentkezik. A Danubius fő tulajdonosának „takarékos” osztalékpolitikáját ismerve a tavalyi IAS-eredmény zöme a cégben marad és az a pöstyéni számla túlnyomó részére fedezetet nyújt. Az új akvizíció - ha sikerül - 5,85 milliárd forinttal terheli meg a Danubius büdzséjét, és ez valószínűleg újra 12 milliárd forint fölé emeli a szállodalánc hosszúl ejáratú hitelállományát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!