Gyűlnek a vészjósló jelek - figyelmeztet a guru

Újabb hangulati mutató futott csúcsára a héten, így már a szakértők is aggódnak, amiatt hogy eltűnt a félelem fala, amelyen tovább tudnának kapaszkodni a piacok. Mark Hulbert szerint a szélsőségesen optimista hangulat nem jelent azonnali esést a piacon, de az biztos, hogy az ilyen időszakokat követően általában mérsékeltebb teljesítmény várható a tőzsdéktől.
Lovas-Romváry András, 2011. május 2. hétfő, 13:03
Fotó: Napi.hu

A tavalyi villámkrach előtt tapasztalt optimizmussal vágnak neki májusnak az amerikai részvénypiacok, a hangulati mutatók közül több is változatlanul szélsőségesen magasan áll a befektetők körében. A profi, független amerikai tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozíciókat vizsgáló felmérés szerint a tanácsadók 54,3 százaléka javasol részvényvásárlást és a vételi pozíciók tartását klienseinek, míg 27,3 százalékuk szintén vásárlást javasol, azonban ezzel megvárna egy korrekciót. A szakértők 18,5 százaléka van pesszimista állásponton. Ezzel a bikák és a medvék aránya 2,93-ra emelkedett, amely változatlanul a 3 közeli, szélsőségesen optimista hangulati veszélyzónát jelentő érték közelében van.

Aggódva figyeli a derűlátást a guru

A szélsőségesen optimista hangulat miatt adott hangot aggodalmának Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője is legutóbbi elemzésében. Véleménye szerint a részvénypiacról teljesen hiányzik már az, amit a félelem falának neveznek, vagyis a megfelelő arányú szkepticizmus a további emelkedéssel kapcsolatban. Az általa számolt HSNSI index, amely a tanácsadók által javasolt részvénypiaci kitettség átlagát mutatja, 67,3 százalékon áll, ami közel a duplája a 2009 tavaszi mélyponton tapasztalt 34,6 százaléknak. A most mért érték közel öt éve a legmagasabb, s ez az ellentét-analízisben hívők szerint rossz jel, a részvénypiac tetőzését vetíti előre.

Ugyanakkor a hangulat felmérések csak az egyik elemet jelentik a technikai elemzők eszköztárában. Hulbert egyik tanulmánya szerint a részvénypiacok csúcsukat általában nem a hangulati felmérésekben tapasztalt csúcsokkal egyidejűleg állítják be. Számításai szerint például a független tőkepiaci hírlevélírók hangulatában bekövetkező csúcsot átlagosan 38, az általa számolt HSNSI mutató csúcsát pedig 55 nappal követi a részvénypiaci csúcs, míg a VIX index mélypontját 50 nappal.

A félelem indexként is nevezett VIX index eközben a napokban új sokéves mélypontra csökkent, múlt csütörtöki 14,62 pontos értékéhez közelit számot utoljára 2007 júliusában mutatott.

 

VIX indexA Chicago Board Options Exchange-en a részvényekre kötött vételi és eladási opciók aránya eközben kimozdult a szélsőségesen alacsony szintekről. A put/call arány 10 és 30 napos átlaga egyaránt 0,6 körül tartózkodik, ami nem magas, azonban emelkedést jelent az év eleji 0,5 körüli szintekhez képest.

 

put/call


Mérsékeltebb teljesítmény várható

Az S&P 500-as indexnek - miután legyűrte a februári csúcs jelentette ellenállást - kevés hosszabb távon maradt akadályt kell technikailag leküzdenie az 1400 pontos szintig. Ez pedig a 2007 októberi csúcs és a 2009 márciusi mélypont közötti távolság 76,4-es Fibonacci szintjét jelenti, amely 1360 pont körül található. Múlt pénteken pont ezen a szinten búcsúzott a mutató, a hétfő délelőtti európai kereskedés folyamán azonban a határidős jegyzések már 7-8 ponttal e feletti nyitást jeleztek előre. Azon a szinten, ahol az index hosszabb távú emelkedő trendcsatornájának a teteje is van, ez ma 1372 pont körüli értéket jelent.

S&P 500

A grafikon a Markers grafikonrajzoló programmal készült


A kedvezőtlen előjelek a további emelkedés szempontjából egyrészt szezonálisak, májustól október végéig rendszerint rosszabb teljesítményt mutatnak a tőzsdék. Mark Hulbert szerint a szélsőségesen optimista hangulat nem jelent azonnali esést a piacon, de az biztos, hogy az ilyen időszakokat követően általában mérsékeltebb teljesítmény várható a tőzsdéktől.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.02 13:13

Sell in May and go away... Nyáron szinte mindig vergődés van, piac "nyitás" szeptember közepe általában emelkedéssel..dec közepe eladni és elvonulni karácsonyolni meg fittneszkedni .. Augusztusban érdemes lehet betankolni a nagy szenvedés idején a decemberi stockot.. addig meg ülni valami A kategóriás részvényben.. !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html