Az ír rövid kötvények hozama 11 százalék fölé emelkedett - amely nem teszi lehetővé a piaci finanszírozást - ez pedig új abszolút csúcs.

Hasonló mértékben romlanak a portugál kötvényhozamok is: az egyre többet emlegetett görög adósságleírás "kézzelfogható" közelsége negatívan hat a segélyt kért és kapott perifériás országok kötvénypiacaira - azaz zajlik a negatív értelemben vett hozamkonvergencia.

A részvénypiaci optimizmus az ír események hatására még nem csökkent, az EURUSD keresztárfolyamban pár bázispontos csökkenés volt látható, eladási nyomásról azonban nem lehet beszélni.

Egyes piaci híresztelések szerint már most hétvégén lehet görög adósság-átütemezési bejelentés, bár elemzők nem tarják valószínűnek, hogy sok politikusnak és gazdasági szakembernek lenne kedve húsvétkor ezzel foglalkozni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!