A kormány továbbra is támogatja, szimpátiával és megértéssel figyeli a BÉT valamennyi olyan törekvését, mely a hosszú távú befektetéseket állítja előtérbe és amely ennek érdekében a részvényeket preferálja. A kormány is ilyen irányban kívánja átalakítani a magyar nyugdíjrendszert - tette hozzá. Szalay-Berzeviczy Attila a BÉT elnöke elmondta, az angolszász példa mintájára a nyugdíjrendszer negyedik pillére lehetne az adókedvezményekkel támogatott, hosszú távú egyéni megtakarítás. Utalt arra, hogy Lengyelországban a nyugdíjalapok tőkéjük 30 százalékát tartják részvényekben, s ha ezt az arányt Magyarországon is elérnénk, az 200 milliárdos pluszforrást jelente a piacnak, ami jelentősen csökkentené külföldi befektetőknek való kitettséget. A tőzsde részletesen kidolgozza az erre vonatkozó javaslatát, melyet a törvényhozás előtt is prezentál. Inspirálóak a negyedik pillérre vonatkozó BÉT-es javaslatok és összhangban vannak a kormány adórendszert átalakítani kívánó elképzeléseivel - válaszolta erre Gyurcsány. Az árfolyamnyerség-adó kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy úgy alakítanák át az adórendszert, hogy megszűnjön a kedvezmények kusza hálója, de el tudja képzelni, hogy a hosszú távú befektetésekre, csökkentett adó, vagy adókedvezmény vonatkozzon. A Napi Gazdaság a tőzsdei privatizációk lehetőségéről érdeklődött. Erről kevés konkrétumot mondott a miniszterelnök, utalt arra, hogy minden tranzakciót külön-külön kell megvizsgálni. Azt azonban fontosnak tartotta, hogy a spekuláció kifejezés a tőkepiaccal összefüggésben való használata ne legyen szitokszó Magyarországon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!